Terapia cu animale

Reading Time: 2 minutes

Este terapeutic să scriu acest articol cu laptopul în brațe și cu câinele lângă mine, sprijinindu- și capul pe laptop. Dar să las informația să curgă în rândurile următoare și să-ți explic în câte moduri poate fi benefic să ai un animal de companie în viața ta.

Știai că termenul de zooterapie a fost introdus de psihiatrul american Boris Levinson în 1964, în urma experimentelor efectuate asupra copiilor cu deficiențe de comunicare, folosindu- se în acest scop chiar de câinele său? Acest cercetător a studiat cu minuțiozitate posibilitățile de folosire a animalelor de companie pentru tratarea unor afecțiuni și a scris numeroase tratate referitoare la acest domeniu. Zooterapia înseamnă utilizarea în scopuri terapeutice a unor animale (câini, pisici, cai, maimuțe), a unor pești (delfini, pești exotici) sau păsări (papagali, alte păsări exotice) care pot avea rol terapeutic în ameliorarea sănătății oamenilor, în special în maladiile genetice, care țin de psihic, precum și în combaterea stresului.

Mulți oameni își împart viața cu necuvântătoarele, iar pentru unii dintre noi, animăluțele de companie au devenit membri ai familiei cu drepturi depline. Animalele noastre ne răsplătesc cu dragostea lor necondiționată și, prin prezența lor, ne pot influența starea de sănătate. Psihologul Erhard Olbrich de la Universitatea Erlangen din Germania a explicat efectele pozitive pe care le au animalele de casă asupra trupului și sufletului omului. Între animal și stăpân se produce o interacțiune socială și emoțională puternică ce conduce la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Prin simplu fapt că prezența unui animal de companie ne relaxează, se stabilizează sistemul imunitar (prin reducerea stresului) și se diminuează stările de oboseală.

Animalele de companie sunt folosite tot mai des în spitale și sanatorii. Studiile realizate în diferite clinici au arătat că animalele pot induce o stare de relaxare și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, ajută la însănătoșirea mai rapidă a pacienților și la reducerea timpului de spitalizare. Acestea fiind zise, cum să nu iubești animalele?