În fiecare an, peste un milion de vieți sunt pierdute din cauza hepatitei, o boală cauzată de bacterii, virusuri sau alte microorganisme sau substanțe toxice. În hepatită se instaurează în ficat un proces inflamator acut sau cronic care se poate agrava, putând ajunge chiar la ciroză hepatică și cancer hepatic. Cele mai răspândite tipuri de hepatită sunt provocate de trei tipuri de virusuri: virusul hepatitic A, virusul B și virusul C. Mai există și co-infecția cu virusurile B și Delta.
La nivel global, la fiecare 40 de secunde, cineva își pierde viața din cauza hepatitei B sau C, în condițiile în care majoritatea acestor decese ar fi putut fi prevenite. ,,Nu așteptăm schimbarea, ne luptăm să o facem”, este mesajul Alianței Mondiale a Hepatitelor și totodată îndemnul la acțiune.
OMS dorește eliminarea hepatitei până în 2030
Hepatita ucide în prezent peste 100.000 de oameni în fiecare an în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale, astfel că este necesară continuarea eforturilor de prevenție, testare, diagnostic și tratament în rândul populației, dar și asumarea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale ca prioritate de politică publică.
„Hepatita afectează milioane de vieți, familii și comunități din Regiunea Europeană a OMS, inclusiv România, și de la nivel global. Pentru a obține eliminarea hepatitei până în 2030, noile infecții cu hepatita B și C trebuie reduse cu 40% la nivel global. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să simplificăm de urgență îngrijirea hepatitei și să facem tratamentul mai accesibil pentru mai multe persoane care au nevoie. Programele de informare comunitară și informațiile exacte despre transmitere, prevenire și resursele disponibile joacă, de asemenea, un rol-cheie în înlăturarea miturilor și concepțiilor greșite.
Screening-urile regulate și accesul la teste de diagnostic la prețuri accesibile sunt esențiale pentru a identifica infecțiile într-un stadiu incipient. Intervențiile în timp util, inclusiv terapiile antivirale, pot suprima în mod eficient replicarea virală, pot încetini progresia bolii și pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului hepatic”, susține dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager, biroul OMS în România.