Cum ții țânțarii la distanță?

Reading Time: 2 minutes

Este de-a dreptul enervant când plimbările frumoase de vară sunt perturbate de mușcăturile țânțarilor, motiv pentru care fie te îmbraci mai gros decât ți-ai dori ca să acoperi cât mai mult din corp și să scapi nevătămat, fie ești nevoit să apelezi la alte tertipuri ca să eviți aceste insecte.

Te-ai întrebat, probabil, de ce pe unii oameni îi mușcă, iar pe alții îi lasă în pace țânțarii. În caz că nu știai, țânțarii se bazează pe indicii vizuale, pe semnale de căldură și indicii olfactive pentru a se orienta către o anumită victimă. Iată cum îi contracarezi:

– Repelenții mizează pe miros. De la lumânări, spray-uri, până la plasturi, varietatea de produse comercializate drept repelenți pentru țânțari are un lucru în comun: încearcă să mascheze mirosurile plăcute țânțarilor și astfel să-i țină la distanță. Repelenții naturali se bazeazăîn principal pe uleiuri esențiale, pe bază de Citronella, lavandă sau mentă, care pot fi eficiente și în cazul copiilor mici.

– Bariere pentru țânțari. Există lumânări sau lămpi care emit ultrasunete care țin departe țânțarii. Montarea plaselor de protecție la ferestre și uși poate preveni intrarea țânțarilor în casă, iar îmbrăcămintea deschisă la culoare poate acționa ca o protecție naturală, având în vedere că țânțarii care zboară în timpul zilei pot fi atrași de obiecte întunecate în mișcare.

– Usturoiul îi pune pe fugă. Consumul regulat de usturoi poate face corpul să elibereze un miros pe care țânțarii îl consideră neatrăgător. Dacă îți place usturoiul, consumă-l cu încredere vara și vei avea o modalitate naturală în plus și pe termen lung de a reduce atacurile țânțarilor.

– Utilizarea ventilatoarelor. Poate nu te-ai gândit că un ventilator i-ar putea împiedica pe țânțari să se apropie de tine, dar să știi că acesta împrăștie mirosurile și aerul și poate fi de ajutor în a-i ține la distanță de tine.

– Evită orele de vârf ale țânțarilor și locurile lor preferate. Dacă este posibil, limitează activitățile în aer liberi în zori și în amurg, când țânțarii sunt mai activi. Nu uita că țânțarii se înmulțesc în apele stătătoare, bălți, lacuri, așa că asigură-te că nu sunt locuri în jurul locuinței tale unde apa poate stagna. Vizitele în locurile lor preferate nu sunt o idee bună, dacă nu vrei să fii ciuruit de țânțari.