Mult așteptata vară vine cu infinite bucurii, dar și neplăceri. Despre cele din urmă, putem aminti ciupiturile de insecte. Iată ce poți face pentru a nu avea de suferit.
Insectele sunt purtătoare de venin pe care-l injectează cu acul, cu dinții sau cu trompa lor. Cele mai obișnuite sunt țânțarii, tăunii, ploșnițele, furnicile, păianjenii, albinele și viespile. Veninul insectelor provoacă în general o durere la locul înțepăturii și mâncărimi, care sunt calmate, de obicei, cu un antiseptic și o cremă antipruriginoasă.
Înțepăturile de păianjeni și scorpioni care trăiesc în climatul nostru sunt puțin toxice, dar produc dureri, uneori o inflamație locală și necesită aplicarea unui antiinflamator local și o cremă anti-mâncărimi.
Atenție la ac!
Albinele și viespile îți injectează venin cu un ac, dar numai albina îl abandonează la locul înțepăturii. Aceste înțepături produc dureri, înroșiri și umflături. Ele pot fi periculoase în următoarele cazuri:
– când sunt multiple (risc de reacție alergică);
– când sunt la nivelul gurii sau al gâtului (unde umflăturile pot provoca asfixierea);
– dacă afectează o persoană alergică la venin. Dacă ai fost înțepat de o albină, îndepărtează repede acul, aplică gheață pentru a încetini împrăștierea veninului și pentru a calma durerea.
Contra unei înțepături de albină si de furnică, poți face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și aplică-o pe zona dureroasă. Uleiul esențial de tămâie aplicat pe înțepătură reduce disconfortul. Poți aplica un dezinfectant și eventual un antiinflamator. Dacă este vorba despre o înțepătură la nivelul gurii sau al gâtului și persoana prezintă semne de îngreunare a respirației, pune-o într-o poziție semi-așezată și cheamă de urgență Salvarea. Dacă victima suferă de grețuri, vărsături, dureri de cap și o jenă respiratorie, cheamă Salvarea. Până la sosirea acesteia, persoana trebuie să stea într-o poziție cu trunchiul ridicat. La fel și dacă apar urticarie, edem la nivelul gâtului și feței.
Cui îi este frică de căpușe?
Căpușele transmit o infecție bacteriană numită boala Lyme, deosebit de periculoasă pentru om. Animalele de companie sunt și ele la risc, putând dezvolta o boală numită babesioză care, nediagnosticată la timp, poate fi mortală. Așa încât asigură-te că animăluțele de companie sunt protejate de căpușe (există soluții de deparazitare externă, întrebați medicul veterinar).
Dacă ai descoperit o căpușă care este încă agățată de piele poți s-o îndepărtezi acoperind- o cu ulei sau vaselină. De asemenea, uleiul esențial de mentă aplicat pe locul mușcăturii este foarte bun, amortizând durerea și înecând insecta. După ce căpușa este ieșită, poți s-o scoți cu atenție din piele folosind o pensetă. Este important să tragi de cap, nu de corp, pentru a nu rămâne capul insectei înfipt în piele. Dacă totuși a rămas în piele, nu te panica, corpul îl va respinge. Ai grijă să tapotezi locul cu alcool pentru a dezinfecta rana. Când apelezi la medic? Dacă după o mușcătură de căpușă locul s-a înroșit și a apărut o eczemă circulară sau ai simptome ca de gripă și te dor articulațiile.
Ține insectele departe cu aceste trucuri
Dacă mergi într-o zonă unde sunt multe insecte (păduri, în preajma lacurilor), acoperă pielea, poartă haine lungi și lejere. Pentru a nu permite insectelor să intre, pune plase la uși și la geamuri. Ia zilnic suplimente de vitamina B1 și zinc. Poți folosi uleiuri esențiale care țin insectele departe: citronella, lavandă, eucalipt, arbore de ceai. Le poți pune în difuzor sau le poți combina cu apă și pulveriza pe corp.
Mergi de urgență la medic dacă după o ciupitură de insecte apar următoarele simptome:
– victima respiră cu dificultate;
– apar treptat mâncărimi pe tot corpul;
– grețuri și dureri de cap;
– semne ale unei reacții alergice care necesită tratament de urgență;
– dacă durerea și umflătura persistă și în zilele următoare.