Pepenele roșu, vedeta verii

Reading Time: 2 minutes

Iată șase motive pentru care pepenele nu poate lipsi de la mesele noastre estivale.

Cu coaja verde închis sau cu cea mai deschisă la culoare și dungi – pepenii românești de sezon reprezintă un deliciu pentru papile, dar și un remediu natural pentru organism. În continuare detaliem cum, cât și pentru ce să-l consumăm.

1 Hrănește

Cu un conținut preponderent de apă, la  prima vedere ar putea părea că pepenele e doar un fruct simpatic din care mănânci două-trei triunghiuri la desert. În realitate, miezul (care se poate servi cu tot cu semințe, deoarece sunt aromate și ușor de mestecat) este delicios și sățios, umplând generos stomacul și suprimând senzația de foame, fără să ne facem griji că îngrașă. Deși conține o doză mare de zaharuri, acestea sunt natural convertite în glucoză pentru creier, iar paleta de vitamine, minerale și enzime nealterate (pentru că e consumat în stare crudă) îl fac să fie un aliment complet și compatibil cu sistemul digestiv.

2 Hidrateaza

Campionul fructelor la conținut de apă, o felie de pepene ține și de foame, și de sete. În știința naturopată se consideră că fructele și legumele realizează cea mai eficientă hidratare a organismului pentru că oferă ceea ce nutriționiștii numesc „apă enzimatică”. Dat fiind că apa din el este natural îmbogățită cu nutrienți, filtrând atât mineralele pământului cât și cu vitaminele din soare, lichidul rezultat satisface mai bine setea de la nivelul celulelor decât apă îmbuteliată.

3 Reduce inflamațiile

Beneficiile nu sunt doar interne, ci și externe. În acest caz, două triunghiuri tăiate subțire dintr-un pepene ținut la frigider, și menținute câteva minute pe față au un efect rapid răcoritor, tonic, antiinflamator. Se pot realiza cu el și câteva mișcări circulare, pentru efect de drenaj limfatic decongestionant.

4 Curăță rinichii

Consumul de pepene intensifică activitatea rinichilor: cu toate că vom merge mai des la toaletă, acest lucru înseamnă că rinichii sunt spălați și curățați datorită cantității majoritare de lichid ce rezultă după o masă cu una, două sau trei felii. Rinichii sunt predispuși la acumularea de toxine și reziduuri, dar pepenii s-au dovedit că declanșează o diureză sănătoasă.

5 Îmbunătățește tranzitul

Cei care se lansează vara într-o cură de pepene – adică îl mănâncă zilnic – vor constata că au un scaun mai abundent și mai regulat (și probabil mai roșcat, de la culoarea fructului, așa că nu vă speriați să credeți că e vorba de sânge). Atâta vreme cât pepenele nu se amestecă la masă cu alte alimente, acesta are un efect garantat purgativ, fără să producă diaree. Cei care suferă de constipație vor fi primii care vor simți pe pielea lor că scaunul apare fără efort și fără probleme, ceea ce ne conduce la următorul punct…

6 Detoxifiază și slăbește

Curățarea rinichilor și a intestinului gros înseamnă că o mare parte din toxinele acumulate în organism în timpul anului sunt eliminate acum. Pepenele are un rol de desfundare a „țevilor de eșapament“, de resetare a metabolismului și de eliberare a căilor de eliminare, ceea ce se traduce prin pierdere în greutate după câteva săptămâni.