Cum recunoști bronșita?

Reading Time: 2 minutes

Bronșita e o inflamație a pasajelor bronșice, căile respiratorii care conectează traheea la plămâni.

Afecțiunea poate fi acută sau cronică. Acută este atunci când îmbolnăvirea se produce odată, iar persoana se vindecă, în vreme ce dacă este cronică nu se vindecă niciodată, iar persoana suferă în mod constant de bronșită, având perioade mai bune sau mai rele.

Simptomele bronșitei – atât acută, cât și cronică – includ tuse persistentă, productivă, respirație șuierătoare, febră ușoară, durere în gât, senzație de strângere în piept, dureri de cap și de plămâni. În bronșita cronică tusea produce în mod constant flegmă de culoare albă, galbenă sau verde. Dacă bronșita acută se poate vindeca după câteva săptămâni, în cea cronică simptomele apar în mod regulat. De altfel, aceasta este definită prin prezența tusei productive zilnice timp de cel puțin trei luni din an, doi sau mai mulți ani consecutiv. O persoană care alături de bronșită cronică dezvoltă emfizem este diagnosticată cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol.

Fumatul și bronșita

Bronșita acută poate fi cauzată de un virus (cum este cel al răcelii sau gripei), de o infecție bacteriană sau de expunerea la substanțe care irită plămânii (fumul de tutun, praful, fumul, vaporii și poluarea aerului). Riscul de a se îmbolnăvi este mai mare pentru persoanele care fumează (chiar și pasiv) și pentru cei care suferă de astm sau alergii. Bronșita cronică este rezultatul iritării repetate a plămânilor și a țesuturilor căilor respiratorii, cea mai frecventă cauză fiind reprezentată de fumat. Alte posibile cauze includ expunerea pe termen lung la poluarea din aer, la praf, vapori din mediu sau pesticide. Mai poate fi vorba despre factori genetici, despre episoade repetate de bronșită acută sau antecendente de boli respiratorii ori sindrom de reflux gastroesofagian.

Antibiotic, doar la recomandarea medicului

În ceea ce privește tratamentul bronșitei, acesta se va face cu un antibiotic numai dacă medicul identifică o infecție bacteriană ca fiind cauza îmbolnăvirii.Altfel, tratamentul se bazează pe administrarea de medicamente care să amelioreze tusea, pe bronhodilatatoare, mucolitice care să fluidizeze secrețiile și antiinflamatoare. De ajutor în ameliorarea tusei poate fi administrarea de miere de albine, folosirea unui umidificator pentru a ușura respirația șuierătoare și terapia cu oxigen în cazurile severe. Consumul de lichide este, de asemenea, recomandat.

Cea mai frecventă complicație a bronșitei este pneumonia. Acest lucru se poate întâmpla dacă infecția se răspândește la plămâni și aceștia se umplu cu lichid. Pneumonia este mai probabil să se dezvolte la adulții în vârstă, la fumători, la cei cu alte afecțiuni medicale și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Pneumonia poate pune viața în pericol și necesită asistență medicală.

Articolul precedent

Articolul următor