Rinita alergică

Reading Time: 2 minutes

Afecțiune comună, cu simptome asemănătoare unei răceli, rinita alergică apare pe fondul unei predispoziții genetice și a expunerii la anumiți factori de mediu.

Boala determină o alterare profundă a calității vieții, iar complicația ei cea mai de temut este astmul bronșic, la care pacienții cu rinită sunt de patru-cinci ori mai expuși. În plus, pot să apară noi sensibilizări și noi expresii clinice care vor complica viața pacienților și a familiilor acestora. Un alergen este o substanță de altfel inofensivă, dar care provoacă o reacție alergică persoanelor predispuse. Rinita alergică sau febra fânului este un răspuns alergic al organismului la alergeni specifici.

Simptomele rinitei alergice includ strănut (adesea în cascadă), nas înfundat sau cu secreții apoase, mâncărimi de nas și ochi, dureri de cap, ochi care lăcrimează, cearcăne dureri în gât și tuse. De asemenea, mai apar manifestări cutanate cum sunt piele extrem de uscată care provoacă mâncărimi și pe care se pot forma vezicule, urticarie și senzația de oboseală excesivă. În cazul febrei fânului este prezentă și febra. Unul sau mai multe dintre aceste simptome apar imediat după ce persoana intră în contact cu alergenul.

Ce cauzează rinita alergică?

Când corpul intră în contact cu un alergen, eliberează histamina, care este o substanță chimică naturală ce apără corpul de alergen. Această substanță poate provoca rinita alergică și simptomele acesteia. Pe lângă polenul copacilor și florilor, alți alergeni obișnuiți sunt polenul de iarbă, acarienii, praful, mucegaiul, părul de animale sau saliva de pisică.

Diagnostic

În cazul unor alergii minore, medicul va efectua un test prin plasarea mai multor substanțe pe piele pentru a vedea cum reacționează corpul la fiecare dintre ele. O altă metodă de testare este cea din sânge, în vederea măsurării cantității de anticorpi ai imunoglobulinei E împotriva anumitor alergeni din sânge.

Tratament

Rinita alergică se poate aborda în mai multe moduri. Se pot administra antihistaminice care să stopeze producerea histaminei de către organism, se pot folosi decongestionante pentru a ameliora simptomele de nas înfundat și de presiune în sinusuri, picături de ochi și spray-uri nazale pentru ameliorarea mâncărimilor, corticosteroizi care să țină sub control inflamația sau imunoterapie.

Aceasta din urmă este un tratament de lungă durată ce constă în administrarea de injecții care să scadă, în timp, răspunsul imunitar la anumiți alergeni.

Articolul precedent

Articolul următor