Simptomele pot fi ușor confundate cu cele ale unei banale răceli, de aceea de multe ori alergiile de sezon nu sunt diagnosticate la timp.
Alergia la polenul de pomi este prima care apare primăvara. Mesteacănul este cel mai alergenic, urmat de plopi și ceilalți pomi care fac mâțișori. În mai și iunie apare polenul de cereale și graminee, deci tot ce are spic, inclusiv gazonul. Simptomele acestor alergii sunt mai grave, ajungând la rinită, conjunctivită, chiar și astm.
Începând cu luna august apare polenul de buruieni și dintre toate, cea mai problematică este ambrozia.
Ce poți face?
În zilele însorite sau când bate vântul concentrația de polen este mai mare așa încât încearcă să nu stai prea mult afară. Aerisește camerele dimineața și seara pe răcoare, în rest ține geamurile închise și folosește aerul condiționat. Spală-te cât mai des pe față.La alergiile sezoniere, simptomele durează două-trei luni și se poate merge pe tratamentul simptomatic cu tratament antiinflamator și un antihistaminic. Există și varianta tratamentului de lungă durată (circa trei ani), desensibilizarea (reînveți organismul să nu mai reacționeze la alergen).