Diuretice naturale

Reading Time: 2 minutes

Dureticele sunt substanțe care măresc cantitatea de urină produsă de organism și îl ajută să elimine excesul de apă. Acest exces se numește retenție de apă și se manifestă prin umflarea picioarelor și mâinilor. Retenția de apă poate fi cauzată de diferiți factori precum unele afecțiuni grave cum ar fi bolile de rinichi și insuficiența cardiacă. Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu o reținere ușoară de apă și din cauza unor modificări hormonale, a ciclului menstrual sau pur și simplu din cauza inactivității pentru perioade lungi de timp, cum ar fi o călătorie lungă cu un mijloc de transport. În astfel de cazuri, unele alimente sau suplimente pot fi de ajutor. Iată ce diuretice naturale se află la îndemâna oricui.

Păpădia

Extractul de păpădie este diuretic datorită conținutului ridicat de potasiu al plantei. De asemenea, consumul de alimente bogate în potasiu semnalează rinichilor să elibereze mai mult sodiu și apă.

Cafeaua

Este un diuretic natural, datorită conținutului său de cofeină. Se știe că dozele mari de cofeină au un efect diuretic. Însă o ceașcă de cafea este puțin probabil să conțină suficientă cofeină pentru a avea acest efect. În schimb, un consumator obișnuit de cafea poate dezvolta o toleranță la proprietățile diuretice ale cofeinei și să nu experimenteze niciun efect.

Pătrunjelul

Este folosit în mod tradițional pentru efectul său ușor diuretic.

Ceaiul de coada calului

Este folosit ca diuretic de ani de zile, însă nu este recomandat pentru utilizare pe termen lung. Nu ar trebui folosit de persoanele care suferă de diabet sau boli de rinichi.

Ceaiul verde și ceaiul negru

Ambele conțin cofeină și pot acționa ca diuretice. Totuși, ca și în cazul cafelei, se poate dezvolta o toleranță la cofeina din ceai. Asta înseamnă că efectul diuretic este probabil să apară numai la persoanele care nu beau ceai în mod regulat.

Mătasea de porumb

Nu numai că favorizează eliminarea apei și sărurilor în exces din organism, dar este eficientă și în tratarea problemelor întregului tract urinar.

Urzica

„Neprietenoasa” plantă, în afara faptului că este delicioasă sub formă de mâncare, este – ca infuzie – un bun diuretic natural. Trei căni de ceai pe zi te vor ajuta să elimini apa reținută în exces de organism.

Chimenul

Adesea folosit precum condiment în bucătărie, în unele țări chimenul este utilizat în scopuri medicinale. În India, de exemplu, este apreciat în tulburările digestive, în durerile de cap și în grețurile matinale, iar în Maroc este folosit ca diuretic.

Din categoria diureticelor naturale fac parte și o mulțime de legume și fructe. În fruntea topului stă pepenele (atât cel roșu cât și cel galben), acesta fiind urmat de exoticul ananas. Iar lista continuă cu struguri, castraveți, salată verde, grapefruit, morcovi, țelină, roșii, sfeclă, ceapă, anghinare, sparanghel și fenicul.

Articolul următor