Filtrul solar în îngrijirea zilnică

Reading Time: 3 minutes

Odată cu venirea verii, folosirea produselor cu factor de protecție devine obligatorie, și asta nu doar la plajă!

Nu putem trăi fără să ne vadă soarele: chiar dacă ne sperie apariția ridurilor premature, a alunițelor și chiar a mult temutului melanom, fără lumina și căldura acestui corp ceresc noi, oamenii, nu am putea sintetiza în corp vitamina D, care este esențială pentru buna fucționare a organismului și, mai ales, a glandelor care secretă hormonii fericirii.

Cu alte cuvinte, în absența soarelui ne paște depresia, de aceea e necesar să acceptăm un compromis sănătos pe durata verii: ne luăm porția de ultraviolete (și chiar ne bucurăm de contactul cu razele care ne încălzește fiecare părticică din corp, mai ales când mergem pe terase, în natură sau la plajă), dar avem grijă să folosim produse cu filtre UVA și UVB, ca să ocolim efectele negative ale expunerii.

Iată deci recomandările noastre:

Protecție solară în oraș

Industria cosmetică ține tot mai bine pasul cu nevoile femeilor de a avea un ten proaspăt, hidratat și protejat, fără să arate uleios din cauza căldurii. În urmă cu zece ani, era dificil să găsești o cremă de față cu factor de protecție (FPS) inclus care să nu încarce porii și să dea un aspect unsuros chipului, însă la momentul actual beneficiem de o gamă întreagă de produse (de la cremele clasice la cele dermatocosmetice) care încorporează filtre cu valoarea de la 10 la 25 într-o textură matifiantă.

Acestea se pot folosi zilnic de-a lungul anului – deoarece ultravioletele există în fiecare sezon – însă crema de zi pe care o aplici dimineața este obligatoriu să conțină FPS pe timp de vară! Și nu doar epiderma de pe față are nevoie de un strat protector de produs cu ecran solar, ci și cuticula firului de păr. Mai ales pentru persoanele care vara se confruntă cu uscăciune și lipsă de elasticiate a podoabei capilare, un spray de păr cu factor de protecție solară are capacitatea de a menține sănătatea șuvițelor pe durata sezonului canicular. În completare, uleiul nutritiv pentru vârfuri va restaura nivelul de hidratare dacă e utilizat zilnic sau de câteva ori pe săptămână.

Mai mult, dacă nu folosim crema de corp cu FPS iar brațele, decolteul și umerii sunt și ele expuse – în timp ce ne deplasăm dintr-o locație în alta sau în timp ce ieșim la o terasă și stăm într-un singur loc – este recomandat să ne acoperim zonele dezgolite cu o cămașă lejeră din materiale naturale (bumbac fin, in, muselină), pălărie și ochelari de soare, ce constituie și ele o barieră în plus în calea excesului de soare.

Protecție solară în vacanță

La plajă sau la munte, intensitatea filtrului de protecție crește. Știați că un studiu de acum patru ani indica faptul că pielea celor care au stat la umbră (sub o umbrelă sau un copac) fără cremă cu ecran solar a fost mai afectată de arsuri decât pielea celor care au stat în plin soare la plajă, dar au aplicat un produs cu FPS?

În aceste condiții, când urmează să ne expunem direct în bătaia soarelui, o facem doar în intervalele 7-11 și 17-21. Chiar și atunci, fie că ne aflăm pe nisip sau într-o drumeție pe munte, persoanele cu pigmentul alb-rozaliu este bine să aplice FPS 50+, iar cele cu o tonalitate măslinie, o valoare de 30+. Filtrele mai slabe (6, 10, 15, 20+) se utilizează în condiții de siguranță doar după mai multe zile de expunere repetată, când deja epiderma s-a obișnuit cu soarele și a căpătat un bronz natural (nu unul simulat prin produse auto- bronzante).

Pentru o piele care să arate bine, îngrijită și proaspătă, bronzul atât de râvnit vara nu trebuie grăbit (nici cu uleiuri care stimulează bronzarea, nici prin expunere mai lungă de una-două ore în primele zile), ci obținut gradual, cu pași progresivi, pentru evitarea reacțiilor alergice, arsurilor și a potențialelor tumori de piele.

Articolul precedent

Articolul următor