Rozaceea

Reading Time: 2 minutes

Este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, destul de des întâlnită, care se manifestă în principal la nivelul feței, prin înroșirea acesteia. Este mai frecventă la femei și la persoanele cu pielea deschisă la culoare, dar simptomele pot fi mai grave la bărbați.

Episoadele de rozacee afectează aspectul estetic al feței și pot crea disconfort pacientului care suferă de aceasta. Nu se știe ce cauzează rozaceea, dar unii factori declanșatori

pot agrava simptomele. Declanșatorii obișnuiți includ alcoolul, mâncărurile picante, brânzeturile, cofeina, băuturile calde și exercițiile aerobice precum alergarea.

Rozaceea este caracterizată de vasodilatație, eritem și pustule (coșuri roșii) situate la nivelul feței. Cel mai vizibil simptom este cel al vinișoarelor roșii. În cazuri mai rare, rozaceea poate afecta și ochii. Primele semne de rozacee includ o înroșire a nasului, obrajilor, frunții și bărbiei, care apare și dispare. Un alt semn este senzația de arsură sau usturime atunci când sunt folosite produse de îngrijire a pielii. Pe măsură ce afecțiunea se înrăutățește, obrajii, nasul, pielea și fruntea vor fi permanent roșii. Alte simptome: piele uscată, inflamație mai ales în jurul ochilor, pete galben-portocalii pe piele, pleoape dureroase sau cruste în jurul rădăcinilor genelor și piele îngroșată.

Rozaceea nu poate fi vindecată, dar tratamentul poate ajuta pe de o parte la controlul simptomelor, iar pe de altă parte la prevenirea agravării.

Tratamentul de primă intenție include cremele și gelurile care conțin antibiotic. În cazul rozaceei mai avansate, care se manifestă cu multe pustule la nivelul feței, se administrează antibiotice pe cale orală. Terapia cu laser, cu lumină intens pulsată, este folosită, de asemenea, pentru distrugerea vaselor de sânge dilatate care duc la apariția liniilor roșii și a petelor.

Sfaturi pentru pacienții cu rozacee:

– evitați alcoolul și mâncarea condimentată, care sunt factori favorizanți ai simptomelor;

– folosiți zilnic creme de protecție solară cu SPF cel puțin 30;

– încercați să evitați căldura, lumina soarelui sau condițiile de umezeală;

– acoperiți-vă fața în sezonul rece;

– utilizați numai produse de îngrijire pentru piele sensibilă;

– luați măsuri de gestionare a stresului;

– nu consumați băuturi calde, limitați drastic consumul de cofeină (cafea, ceai, ciocolată);

– evitați consumul brânzeturilor;

– nu faceți prea multe exerciții aerobice.

Articolul precedent