Enteroviroza

Reading Time: 2 minutes

Diferite tipuri de enterovirusuri existente afectează în special tractul intestinal, iar enterovirozele apar mai des la copiii mici, în orice perioadă a anului, dar mai frecvent vara și la început de toamnă.

Majoritatea îmbolnăvirilor se manifestă cu simptome ușoare, asemănătoare unei răceli obișnuite, și nu au nevoie de nicio îngrijire medicală în afară de cea pentru banala răceală. Sugarii, copiii cu astm bronșic și cei cu un sistem imunitar slab au însă riscuri mai mari de a avea probleme și complicații respiratorii, unele care să necesite tratament în secția de terapie intensivă. Femeile însărcinate care se infectează cu un enterovirus cu puțin timp înainte de naștere pot transmite virusul copiilor lor.

Enteroviroza poate da:

– simptome asemănătoare gripei (febră, cefalee, dureri de cap, musculare etc.), erupții cutanate;

– simptome ale tractului respirator superior, cum ar fi nasul înfundat, congestie sinusală și durere sinusală, durere în gât, durere de ureche, dificultăți la înghițire, pierderea mirosului s

au a gustului;

-simptome gastrointestinale superioare și inferioare, cum ar fi greața, indigestia, refluxul, balonarea abdominală, durerile abdominale superioare și inferioare, crampele, constipația alternând cu diareea.

Copiii cu febră mare și cei cu simptome de răceală care durează mai mult de șapte-zece zile ar trebui să fie văzuți de un pediatru. De asemenea, va trebui luată imediat legătura cu medicul dacă cel mic are febră peste 38 de grade, durere de cap severă care nu cedează, probleme de respirație, dureri toracice la respirație, confuzie, convulsii, durere, umflare și roșeață a ochilor, rigiditate și probleme de mișcare.

Sfaturi pentru prevenirea infectării cu enterovirus:

– obișnuiește copilul să se spele pe mânuțe după folosirea toaletei, înainte de a mânca și înainte de a-și atinge ochii, gura, nasul;

– învață-l să-și acopere nasul și gura cu un șervețel atunci când tușește sau strănută;

– folosiți dezinfectant atunci când nu aveți apă și săpun la îndemână;

– când copilul este bolnav, ține-l departe de colectivitate atât timp cât recomandă medicul.

– curăță jucăriile copilului, hăinuțele și orice alte obiecte care ar putea fi contaminate;

– dezinfectează des suprafețele și obiectele din casă.

Articolul precedent

Articolul următor