Constelațiile familiale

Reading Time: 2 minutes

Terapia care vindecă traume și efectele lor în corp are în centru relațiile de familie.

Familia este cea prin care venim pe lume,cea care ne modelează primele gânduri și obiceiuri și care ne oferă o bază – solidă sau fragilă – cu care pornim în viață. Atunci când, mai târziu, întâmpinăm dificultăți – eșecuri repetate în viața personală sau profesională, dependențe, comportamente neadecvate sau distructive etc. –, aceia dintre noi care vor să investigheze și să corecteze deficiențele apelează adeseori la un psihoterapeut, care merge înapoi pe firul cronologic al problemelor și constată că aceastea își au originea, în cele mai multe cazuri, în copilăria mică, în primii ani de viață.

Uneori însă, aceștia pot descoperi că anumite tipare de comportament și metode de a interacționa nefavorabil cu și la lumea din jur nu are legătură directă cu mama, tatăl, bunicii sau cei care ne-au oferit sprijin și îngrijire când am venit pe lume. În practica constelațiilor familiale, se consideră că anumite probleme personale din prezent își au cauza în structurile și dinamica defectuoasă a generațiilor trecute, pe care le moștenim și perpetuăm prin amprenta genetică pe care o primim în neamul în care ne naștem.

Cu alte cuvinte, traumele care s-au petrecut în familia ta în urmă cu zeci sau sute de ani precum moartea unui părinte la naștere, suicidul, crima, războiul, foametea, avortul etc – te pot afecta chiar dacă nu ai fost martorul lor direct, prin legăturile care se țes între generații, sau ceea ce, în cadrul constelațiilor de familie, se cheamă „loialități invizibile”.

Scopul oricărei ședințe de constelație familială este de a desemna membri grupului de participanți să corespundă rudelor prezente sau trecute cu care se presupune că există „loialitățile” dezavantajoase pentru participant. Sub îndrumarea terapeutului, grupul interacționează atât ghidat, cât și intuitiv unul cu celalălalt, revelând inițial miezul problemei, cu intenția de a modifica mai apoi conștient rolurile și dinamica vechi cu unele noi și actualizate, îndreptând astfel deficiențele.

Spre deosebire de alte tipuri de terapii, constelațiile conțin un element mistic de intuiție și spiritualitate care produce un efect durabil de profundă vindecare sufletească și schimbare pozitivă, așa cum mărturisesc un număr tot mai mare de participanți.

Articolul precedent

Articolul următor