Alergia la soare este o reacție a sistemului imunitar la lumina soarelui, cel mai adesea, soldată cu o erupție roșie cu mâncărime. Nu este clar de ce organismul dezvoltă această reacție, dar cert este că fotosensibilitatea există și trebuie tratată ca atare.
Alergiile solare pot fi destul de neplăcute, iar reacțiile pot varia de la iritații ușoare până la erupții cutanate severe. Există mai multe tipuri de alergii solare, printre care se numără erupția polimorfă luminoasă (EPL), urticaria solară și fotoalergiile.
– Simptomele alergiilor solare. Simptomele pot include mâncărime, arsuri ale pielii, senzație de furnicături sau apariția de pete roșii sau umflături pe piele. Cele mai comune zone includ „V” al gâtului, dosul mâinilor, suprafața exterioară a brațelor și picioarele. În cazuri rare, reacția cutanată poate fi mai severă, producând urticarie sau vezicule mici care se pot răspândi chiar pe pielea acoperită de îmbrăcăminte.
– Te salvează SPF-ul. Dacă dezvolți o alergie solară, este important să mergi la un medic dermatolog pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. Tratamentul poate include creme sau loțiuni antiinflamatorii, medicamente antihistaminice sau chiar fototerapie sub supraveghere medicală. Dacă umbli prin soare, trebuie să le aplici înainte de-a ieși din casă și apoi să le reaplici cât mai frecvent posibil. Ca să te asiguri că ai achiziționat crema cu factor de protecție solară potrivit tipului pielii tale, este important să știi ce tip de piele ai. În general, posesorii fototipurilor deschise la culoare (I, II și III) pot folosi în primele zile de expunere la soare creme cu SPF de minim 60, iar după mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20, asta dacă nu au alergii la soare. În condiții extreme pot folosi SPF 100. Persoanele cu fototipuri închise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, în condiții normale de expunere la soare, creme cu SPF 20, iar în condiții extreme sunt indicate substanțe cu un SPF de minimum 60; iar persoanele cu piele intolerantă ( sugari, copii sau adulți), trebuie să folosească creme cu SPF minimum 50 în primele zile ale unei expuneri normale la soare.