Rețete delicioase și detoxifiante

Reading Time: 3 minutes

După niște mese copioase, ne-am gândit că ne-ar prinde bine o alimentație de detoxifiere și vindecare. Iată câteva idei sănătoase!

Ceai de ghimbir cu turmeric

Ingrediente:

2 căni de apă; 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras; 1/2 linguriță de turmeric pudră; 1 lingură sirop de arțar; sucul de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare:

Fierbeți apa, apoi adăugați ghimbirul ras și praful de turmeric. Lasă-le la fiert circa zece minute. Strecoară ceaiul într-o cană, adaugă sirop de arțar și lâmâie. Savurează-l cu plăcere!

ȘTIAI CĂ…

turmericul este un condiment bogat în antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi? Iar ghimbirul este și el o „bombă” de antioxidanți, având proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene etc.

Supă delicioasă de varză

Ingrediente:

1 varză medie, tocată; 1 ceapă tocată; 2 morcovi rași; 1 cană fasole verde; 1 ardei gras; ¼ țelină rasă + 1 tijă țelină apio tăiată rondele; 2 cartofi tăiați cubulețe; 1 cană suc de roșii; ulei de măsline; sare, piper, cimbru, după gust.

Mod de preparare:

Într-o oală punem o lingură de ulei de măsline, adăugăm ceapa tocată, morcovul, țelina și ardeiul gras tocate. Le sotăm până se înmoaie legumele, apoi turnăm apă fiartă. Adăugăm varza, cartofii, fasolea și aducem supa la fierbere. Lăsăm să fiarbă la foc mediu circa 20 de minute. Verificăm dacă legumele sunt fierte și apoi adăugăm sucul de roșii, sarea, condimentele. La sfârșit poți adăuga pătrunjel proaspăt tocat. Se poate servi fierbinte, dar și la temperatura camerei.

Mâncare de spanac cu semințe de pin

Ingrediente:

2 kg spanac proaspăt; 4 linguri pastă de roșii; 2-3 căței de usturoi; 2 cepe; 1 legătură de mărar; 2 linguri ulei de măsline; ½ ceașcă semințe de pin; sare, piper, după gust.

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și usturoiul și se călesc într-o tigaie cu puțin ulei de măsline. Separat, se pune apă la fiert într-o oală. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se adaugă frunzele de spanac în prealabil spălate. Se lasă la fiert circa 20 de minute, pănă când spanacul își pierde considerabil din volum. Se stinge focul, se scurge spanacul de apă. Se toacă spanacul pe un tocător de lemn, apoi se amestecă cu ceapa și usturoiul, se adaugă puțină zeamă din apa în care a fiert spanacul, mărarul tocat, se toarnă pasta de roșii, se sărează după gust. La sfârșit se presară semințe de pin pe deasupra. Se servește cu poftă.

ȘTIAI CĂ…

spanacul este un aliment puternic detoxifiant și este bogat în vitaminele A, K, fier? Partea bună este că își păstrează proprietățile nutritive chiar și atunci cânt este gătit. Mugurii de pin sunt bogați în minerale (fier, mangan, potasiu, zinc, cupru), precum și în vitaminele B și E.

Salată de sfeclă cu hrean

Ingrediente:

5 bucăți de sfeclă roșie; 5 lingurițe de hrean ras; 5 linguri oțet de mere; 4 linguri ulei de măsline; 1 linguriță de miere.

Mod de preparare:

Sfecla se pune la fiert circa 30 de minute. Se scurge apa și se lasă la răcit. Între timp, se curăță hreanul de coajă și se dă pe răzătoarea mică. Se curăță sfecla și se dă pe răzătoarea mare sau se taie cubulețe de circa un cm. Hreanul și sfecla se transferă într-un bol de salată, se adaugă oțetul + uleiul + mierea, amestecate în prealabil. Se condimentează cu sare și piper și se servește.

ȘTIAI CĂ…

hreanul are proprietăți antibacteriene, antioxidante și conține substante nutritive importante, printre care vitamina C, potasiu, calciu, magneziu, fier și fibre alimentare? Este util în tratarea afecțiunilor urinare (are puternic efect diuretic) și a infecțiilor respiratorii (îmbunătățind respirația).