Stresul: Prieten sau dușman?

Reading Time: 2 minutes

Ai fi tentat să spui că stresul nu poate fi decât dușmanul omului și ai toate motivele din lume să susții asta. Dar există și stres pozitiv, stres care îți poate salva viața și care este important să existe și să-și facă datoria.

Stresul este o reacție fiziologică și psihologică a organismului care apare în fața situațiilor sau evenimentelor dificile, periculoase sau provocatoare. Este normal să fim stresați în anumite momente ale vieții cum ar fi atunci când întâmpinăm pericole iminente, trecem prin schimbări majore în viață sau prin evenimente traumatice.

Organismul răspunde prin stres și astfel încearcă să se adapteze în mod natural la presiunea respectivă exercitată asupra omului. Te-ai întrebat ce se întâmplă atunci când ești stresat? Creierul activează o serie de reacții chimice și hormonale, eliberează cortizolul și adrenalina, hormonii care pregătesc corpul pentru a face față situației.

Când ne devine prieten?

În unele situații, stresul poate oferi o motivație suplimentară pentru a acționa și a rezolva problemele. Poate ai auzit de reacția de luptă sau fugă, ei bine, stresul este vinovat de această reacție, pe care o declanșează și care ne face să reacționăm rapid în fața pericolului. Răspunsul fiziologic de „luptă sau fugă” este util în situații de urgență sau periculoase, ajutându-ne să supraviețuim, deci în acest caz stresul ne este prieten. Atunci când trecem printr-un examen dificil sau când suntem într-o competiție, stresul – deși pare ciudat – ne poate ajuta să performăm. Sportivii de performanță, de exemplu, știu și chiar au învățat cum să-și gestioneze stresul astfel încât să-i ajute și să le stimuleze performanța și concentrarea în timpul competițiilor dificile.

Poate nu te-ai gândit la acest aspect, dar să știi că experiențele stresante sunt lecții de viață, din ele putem învăța. Odată depășit cu brio stresul, vei căpăta mai multă încredere și o rezistență mai mare în fața viitoarelor situații stresante.

Când ne devine dușman?

Stresul pe durată îndelungată nu face bine sănătății. Deloc! Stresul cronic are consecințe nefaste asupra sănătății fizice și mentale. Apar insomniile, irascibilitatea, depresia, anxietatea, furia, tensiunea arterială crescută, tulburările alimentare și digestive și în timp diverse boli ale organelor interne. Stresul excesiv scade capacitatea de concentrare și de luare a deciziilor, diminuează randamentul la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și cu familia și încet, dar sigur, își fac loc bolile, izolarea și chiar singurătatea.

Cum putem gestiona stresul?

Ori de câte ori experimentăm un moment stresant ne reamintim că va trece. Nimic pe lumea aceasta nu este permanent. Chiar dacă trecem printr-o situație neplăcută, nu fugim de ea. O acceptăm și-i dăm spațiu să se manifeste fără să ne „cramponăm” de ea. Cum putem depăși mai ușor greutățile? Respirând conștient și aducând o stare de calm în minte și corp. Făcându- ne timp pentru activități relaxante: plimbări în natură, pictură, dans, grădinărit, journaling, mișcare fizică, yoga, orice funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi.