Îngrijirea dentară, între frumusețe și sănătate

Reading Time: 2 minutes

Zâmbetul este cartea de vizită a unei persoane. Dinții albi strălucitori, sănătoși și frumoși completează zâmbetul unei persoane și transmit despre aceasta că este îngrijită și responsabilă atunci când vine vorba despre sănătatea sa. Însă trebuie spus că în spatele unei danturi perfecte stă o igienă orală corectă.

Îngrijirea dentară nu este un moft, dimpotrivă, este esențială pentru sănătatea orală și nu numai, ci chiar pentru bunăstarea întregului organism. Igiena orală zilnică constă în curățarea dinților și a gingiilor de cel puțin două ori pe zi. Ideal ar fi să se facă după fiecare masă. Folosirea corectă a periuței de dinți și a aței dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, reducând riscul apariției cariilor și a bolilor gingiilor, precum și la eliminarea mirosurilor neplăcute din gură. Nu uita să alegi produse de igienă dentară cu fluor, inclusiv pastă de dinţi fluorurată, iar în cazul copiilor cu vârste sub 12 ani se va asigura aportul de apă fluorurată sau a unui supliment de fluor.

Curățarea limbii este importantă, fiindcă alimentele consumate lasă în urmă resturi și bacterii pe suprafața limbii și în cavitățile acesteia.

Vizitele regulate la medicul dentist pentru controale și curățare profesională sunt necesare pentru menținerea sănătății dentare. Cel puțin odată la șase luni trebuie să mergi la cabinetul stomatologic. Medicul îți poate face o igienizare profesională, respectiv un periaj profesional al dinților, un detartraj și poate depista eventuale probleme dentare în stadiile incipiente: carii dentare, parodontopatii etc.

Anumite proceduri estetice dentare precum: albirea dinților sau fațetele dentare pot îmbunătăți aspectul danturii și al zâmbetului. Colorarea danturii, cauzată de consumul anumitor alimente și/sau de fumat, poate fi corectată printr- un periaj profesional efectuat într-un cabinet stomatologic. Medicul dentist poate recomanda un tratament profesional de albire a dinţilor, dacă ai pete exterioare persistente pe dinți. De asemenea, stomatologii pot recurge la faţetare sau reconstituire coronară pentru a reda dinților albul strălucitor.