Cum ne ferim de mușcăturile de căpușe

Reading Time: 2 minutes

Ieșirea în natură, petrecerea timpului la iarbă verde sunt motive de bucurie, dar pot fi și un stres pentru cei care se tem de mușcăturile de căpușe, dat fiind că aceste insecte pot transmite boala Lyme (borelioza).

Nu toate mușcăturile căpușelor pot provoca infectarea, dar este suficient să fie una care transmite la om boala Lyme, o afecțiune gravă care afectează întregul organism și care poate fi confundată cu alte maladii. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice acestei boli – manifestări pseudogripale, oboseală accentuată, dureri de cap și articulare, tulburări de somn – medicii se pot gândi la oricare alte 200 de afecțiuni. Doar o treime din bolnavii de Lyme își amintesc că au fost mușcați de căpușe, asta și pentru că nu simt durere la locul mușcăturii, iar nimfele sunt foarte greu de observat, ca un vârf de ac de gămălie negru pe piele.

Multe persoane sunt diagnosticate greșit din cauza simptomatologiei diverse a bolii Lyme care induce în eroare medicii. Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, e mai bine să acționezi preventiv. În sezonul cald, căpușele se găsesc în zonele verzi cu iarbă înaltă, în tufișuri, pe sub arbori, în pădurile dense. Dacă eviți zonele cunoscute ca fiind populate cu aceste insecte, te poți ține la distanță de mușcăturile de căpușe.

Pentru a minimiza riscul de a fi mușcat de căpușe, îmbracă-te adecvat atunci când frecventezi zone în care ar putea mișuna acestea. Poartă îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. O pereche de șosete lungi în care să bagi pantalonii te va ajuta să izolezi mai bine corpul, astfel încât căpușele să nu ajungă pe pielea ta. Sunt mai potrivite hainele în culori deschise, inclusiv şosetele de culoare deschisă și cu o textură mai deasă. Pantofii e bine să fie deschişi la culoare şi fără orificii sau decupaje. Poți folosi repelenți prin aplicare pe zonele de piele ce ar putea veni în contact cu căpuşele (mâini, brațe, glezne etc.), dar și repelenţi pentru pulverizări asupra hainelor.

PONT! Atenție la locurile de joacă ale copiilor din parc unde este verdeață!