Igiena dentară joacă un rol esențial în sănătatea dinților, iar cei mici trebuie să-și însușească temeinic regulile de bază.
Părinții sunt responsabili de educarea copiilor privind rutina zilnică legată de igiena dinților și trebuie să ofere un exemplu. „Părinții sunt de mare ajutor în a preveni apariția cariilor, încurajându-și copiii să se spele de două ori/zi minimum trei minute cu pasta de dinți cu fluor adaptată vârstei și să folosească ață dentară o dată pe zi.
În perioada de vârsta 7 – 12 ani, copiii știu cum să procedeze cu periajul, dar de multe ori nu vor. Trebuie să le încurajați obiceiurile de igienă corectă și utilizarea aței dentare.”, a afirmat dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog cu specializare în ortodonție.
Pentru a preveni apariția cariilor e necesar periajul dentar după fiecare masă, mai ales după desert, pentru înlăturarea plăcii bacteriene. Periajul de seară și curățarea interdentară cu ață dentară au un rol foarte important în prevenirea apariției cariilor interdentare.
Dacă la prânz copiii nu au posibilitatea să se spele pe dinți, medicii stomatologi recomandă clătirea dinților imediat după masă, pentru înlăturarea resturilor alimentare și prevenirea depunerii zahărului, precum și consumarea unui fruct de consistență mai tare care joacă un rol important în curățarea plăcii bacteriene de pe dinți.
Frica de dentist are leac
Este important ca experiența copilului în cabinetul stomatologic să fie una pozitivă, copilul să vină cu încredere și fără teamă la medic. Se recomandă o primă vizită la dentist de împrietenire, astfel încât cel mic să se familiarizeze cu locul, cu medicul.
„Indicăm vizite periodice la șase luni, începând cu erupția primilor dințișori, pentru intervenții minore în scop preventiv: periaj dentar, fluorizare sau sigilări ale dinților. La șase-șapte ani se recomandă și primul consult la medicul ortodont”, a declarat dr. Denisa Zaharia.