Sindromul colonului iritabil

Reading Time: 2 minutes

Sindromul colonului iritabil este o boală aferentă stilului de viață modern, fiind cauzată de stres. Nu sunt puțini oameni afectați de acest sindrom, dimpotrivă, numărul este în continuă creștere.

Peste trei milioane de români suferă de colon iritabil, sindrom care alături de boala de reflux gastroesofagian, infecția cu Helicobacter Pylori și sindromul de intestin permeabil intră în categoria celor mai frecvente tulburări gastrointestinale, cu o prevalență crescută în rândul populației din sud-estul Europei. La nivel mondial, sindromul Intestinului Iritabil afectează 10 – 15% din populația globului, majoritatea pacienților având până în 50 de ani.

„Sindromul de intestin iritabil este caracteriza prin tulburări de motilitate și hipersensibilitate intestinală, consecință a perturbării funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul și stilul de viață modern reprezintă factori majori incriminanți în apariția acestei afecțiuni care perturbă peristaltismul (mișcarea mușchilor intestinali), alterează permeabilitatea intestinală, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali și accentuează percepția neplăcută a unor fenomene fiziologice precum deplasarea gazelor în intestine sau contracțiile intestinale”, a declarat dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Sindromul colonului iritabil, un amestec de simptome digestive

Sindromul de colon iritabil se caracterizează prin perturbarea cronică (timp de cel puțin trei luni consecutiv) a funcției intestinale, care se manifestă cel mai frecvent prin distensie abdominală, modificări de tranzit intestinal și durere abdominală. Cu alte cuvinte, la ordinea zilei sunt durerile abdominale și balonarea.

„După cum se știe în lumea medicală, sindromul de colon iritabil poate fi cauzat de o sensibilitate emoțională exagerată. Aceasta influențează sistemul nervos enteric (numit și „al doilea creier”), aflat în tubul digestiv, considerat de către neurogastroenterologi răspunzător pentru manifestările digestive relaționate cu emoțiile. De exemplu, scaunele diareice ce preced examenele sau senzația de durere abdominală atunci când ne înfuriem ori ne e frică de ceva sau de cineva”, a precizat dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie cu competență în acupunctură, homeopatie și gemoterapie.

Pe lângă stres, afecțiunea poate fi declanșată de multe aspecte caracteristice unui stil de viață modern: tulburări emoționale, sedentarism, consumul de alimente grase și prăjite, de băuturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolată, citrice.