Descoperă care sunt cele mai comune metode de contracepție și cum le poți face mai eficiente, astfel încât să te scape de grija unei sarcini nedorite.
Contraceptivele hormonale sunt foarte eficiente și acționează prin suspendarea ovulației, dar eficacitatea lor depinde destul de mult de disciplina celei care le administrează.
Contraceptivele orale combinate (COC). Conțin analogii celor doi hormoni feminini, estrogen și progesteron, iar eficiența depinde foarte mult de cea care le administrează. Dacă se iau corect, riscul de a devenigravidă este de doar trei sarcini la o mie de femei.
Steriletul cu hormoni este printre cele mai eficiente dispozitive contraceptive și reprezintă un dispozitiv în forma literei T ce este introdus în uter și care eliberează periodic o anumită doză de hormoni (procesteron). Este o metodă contraceptivă pe termen lung (poate rămâne implantat între 3 și 5 ani).
Prezervativul masculin reprezintă singura metodă de protecție în fața infecțiilor cu transmitere sexuală. În ceea ce privește gradul de siguranță față de riscul apariției unei sarcini, prezervativele se înscriu în lista metodelor cu risc mare de accident. De altfel, statisticile arată că cele care folosesc prezervativul sunt și cele care recurg cel mai des la pilula de a doua zi ca urmare a unor accidente petrecute pe parcursul contactului sexual (prezervativul s-a rupt sau a alunecat).
Pilulele contraceptive de urgență sunt eficiente în inhibarea sau întârzierea ovulației. Acestea acționează în scopul prevenirii sarcinii după un contact sexual neprotejat prin amânarea rapidă a ovulației, dacă aceasta nu a avut deja loc. Această acțiune este similară pilulelor contraceptive luate în mod regulat, care acționează însă pe toată perioada unui ciclu menstrual pentru prevenirea eliberării ovulului.