Avocado, grăsimea sănătoasă

Reading Time: 2 minutes

Descoperă beneficiile consumului de avocado.

Deși lipidele (sau grăsimile, cum le spunem cel mai des) au o reputație îndoielincă pentru cei care au ajuns vreodată la medic cu afecțiuni cardiovasculare sau de ficat, e nevoie să facem diferența între grăsimile bune și cele mai puțin bune. Dacă ai colesterolul mărit, cu siguranță ți s-a spus să limitezi lista alimentelor pe care le consumi, mai ales a celor cu un conținut ridicat de lipide. Însă, în realitate, corpului nostru îi este necesar un regim echilibrat de proteine – glucide (carbohidrați) – lipide (grăsimi).

Acest trio de substanțe se regăsește, de multe ori, și în compoziția aceluiași aliment, astfel încât nu e nevoie să mâncăm trei produse diferite la o masă – de exemplu, friptură cu pâine și cu sos pe bază de ulei – ca să ne luăm necesarul de elemente. În fapt, un singur fruct, legumă sau nucă le poate conține pe toate, așa cum au fost ele create inteligent de către Mama Natură.

Este și cazul fructului numit avocado, care, deși ar putea fi considerat mai degrabă legumă (din cauza conținutului scăzut de glucide, adică a lipsei de gust dulce), este de fapt creat din floarea plantei, deci se încadrează la categoria fruct. Ca să exemplificăm teoria triunghiului de mai sus, iată că un avocado conține 73% apă, 15% grăsimi, 8.5% carbohidrați (în principal fibre) și 2% proteine. Fiind vorba de grăsimi vegetale nesaturate, este recomandabil să consumăm acest fruct fără ezitare dar cu moderație (nu unul pe zi, ci unul-două pe săptămână), sub forme cât mai simple și sănătoase: în salate de legume cu puțină brânză sau ou, în guacamole (pastă de avocado cu roșii, usturoi și ardei iute) pe pâine prăjită sau în smoothie de fructe și legume, consumat ca o masă de sine stătătoare.