Herpesul reactivat de frig

Reading Time: 2 minutes

Herpesul este o boală contagioasă dată de virusul Herpes simplex care reacționează la frig.

Herpesul simplu e foarte frecvent, dar și foarte contagios. Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact direct. E suficient un sărut, o atingere, un contact direct cu pielea celui bolnav sau cu obiectele personale contaminate, precum sticle, pahare, tacâmuri utilizate în comun, lame de ras sau prosoape, ca virusul să se transmită.

Herpesul poate apărea în cavitatea bucală, pe nas, buze, obraji sau pe degetele mâinilor. Atenție însă: virusul Herpes simplex poate fi transmis și când veziculele nu sunt prezente, dar evident cel mai mare risc de infecție este în perioada dintre momentul apariției veziculelor și până s-au format deasupra crustele definitive. Și pentru că spuneam de vezicule, acestea sunt mici, dureroase și apar cel mai frecvent pe buze și pe pielea din jurul lor, pe mucoasa bucală, pe gingii sau la baza nasului.

Herpesul cauzat de virusul Herpes simplex de tipul 1 (HSV-1), este în strânsă legătură cu virusul de tip 2 care provoacă herpesul genital (HSV-2). Primul tip este asociat, în principal, cu infecții oculare și orale. Este posibil ca majoritatea persoanelor să aibă virusul în organism, însă fără să prezinte semne de manifestare. Odată luat, virusul rămâne în organism pentru totdeauna, asta înseamnă că simptomele pot întârzia să apară timp de 20 de zile după expunerea la virus. Mai mult, după prima infecție, erupția reapare periodic. Herpesul poate recidiva, iar factorii care îl pot declanșa sunt: expunerea la frig sau la soare, infecțiile virale sau febră, modificări hormonale (ca menstruația, oboseala și stresul, modificări ale sistemului imunitar).

Articolul precedent

Articolul următor