Herpesul reactivat de frig

­čĽĹ Timp de lectur─â: 2 minute

Herpesul este o boal─â contagioas─â dat─â de virusul Herpes simplex care reac╚Ťioneaz─â la frig.

Herpesul simplu e foarte frecvent, dar și foarte contagios. Virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin contact direct. E suficient un sărut, o atingere, un contact direct cu pielea celui bolnav sau cu obiectele personale contaminate, precum sticle, pahare, tacâmuri utilizate în comun, lame de ras sau prosoape, ca virusul să se transmită.

Herpesul poate ap─ârea ├«n cavitatea bucal─â, pe nas, buze, obraji sau pe degetele m├óinilor. Aten╚Ťie ├«ns─â: virusul Herpes simplex poate fi transmis ╚Öi c├ónd veziculele nu sunt prezente, dar evident cel mai mare risc de infec╚Ťie este ├«n perioada dintre momentul apari╚Ťiei veziculelor ╚Öi p├ón─â s-au format deasupra crustele definitive. ╚śi pentru c─â spuneam de vezicule, acestea sunt mici, dureroase ╚Öi apar cel mai frecvent pe buze ╚Öi pe pielea din jurul lor, pe mucoasa bucal─â, pe gingii sau la baza nasului.

Herpesul cauzat de virusul Herpes simplex de tipul 1 (HSV-1), este ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu virusul de tip 2 care provoac─â herpesul genital (HSV-2). Primul tip este asociat, ├«n principal, cu infec╚Ťii oculare ╚Öi orale. Este posibil ca majoritatea persoanelor s─â aib─â virusul ├«n organism, ├«ns─â f─âr─â s─â prezinte semne de manifestare. Odat─â luat, virusul r─âm├óne ├«n organism pentru totdeauna, asta ├«nseamn─â c─â simptomele pot ├«nt├órzia s─â apar─â timp de 20 de zile dup─â expunerea la virus. Mai mult, dup─â prima infec╚Ťie, erup╚Ťia reapare periodic. Herpesul poate recidiva, iar factorii care ├«l pot declan╚Öa sunt: expunerea la frig sau la soare, infec╚Ťiile virale sau febr─â, modific─âri hormonale (ca menstrua╚Ťia, oboseala ╚Öi stresul, modific─âri ale sistemului imunitar).

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com