Pe lângă parfumul proaspăt-răcoros, menta are și calități terapeutice.
Chiar de la mirosul său plăcut inconfundabil – în ciuda faptului că există mai multe specii – a apărut expresia „a freca menta”. În Grecia antică și mai târziu, în familiile boierești de la noi, slujitorii parfumau suprafața meselor cu ajutorul frunzelor de mentă, pe care le frecau direct de lemn. Ca să se sustragă de la muncile mai grele din curte și bucătărie, aceștia prelungeau activitatea și de aceea expresia este astăzi sinonimă cu a trage de timp și a nu face nimic.
Din fericire, astăzi ne folosim de aroma unică de mentă fără limite, pe care o putem așadar ingera, mirosi și mai ales cu care ne putem relaxa și detensiona, dat fiind că acesta este unul dintre efectele sale terapeutice. Mestecată direct – ronțăită din frigider sau pusă în limonadă – planta își eliberează vaporii mentolați în cavitatea bucală, pe care o parfumează, împrospătează și o curăță eficient de bacterii. Nu întâmplător, pasta de dinți clasică și guma de mestecat au gust de mentă. Cu atât mai eficient este deci obiceiul de a include câteva frunzulițe crude în băuturi răcoritoare sau cocktailuri cu alcool, în smoothie sau sucul proaspăt stors!
Inhalarea aromei de mentă – câteva picături de ulei esențial pur, combinate cu apa dintr-un vaporizator – are, de asemenea, beneficii și pentru receptorii olfactivi și căile respiratorii. Dacă vrei să împrospătezi și să purifici spațiul în care trăiești și/sau muncești, răsfață- te cu minimum 30 de minute de aromaterapie pe timpul zilei, ca să-ți revigorezi simțurile și capacitatea de concentrare. În plus, efectul de decongestionare intern și extern pe care îl are menta poate fi experimentat și turnând câteva picături de ulei direct în apa caldă din cadă, în care să faci o baie relaxantă, în care să te destresezi psihic și fizic.