Kinetoterapia

Reading Time: 2 minutes

Dureri de umeri și ceafă? Kinetoterapia îți vine în ajutor!

Postura corpului este foarte importantă, însă, de cele mai multe ori nu dăm importanță acestui lucru decât în momentul în care apar durerile, date adesea de deformările coloanei vertebrale. Din fericire, atât copiii, adolescenții, cât și adulții pot beneficia de kinetoterapie pentru a corecta posturile greșite.

Durerea cervicală este experimentată deopotrivă de persoanele tinere, cât și de cele mai în vârstă, iar sursa acesteia, nu în puține situații, o reprezintă spondiloza cervicală. „Starea de încordare permanentă, stresul, anxietatea, depresia, poziţiile monotone, expunerea la aer condiţionat sunt câteva din cauzele care induc o tensiune musculară crescută la nivelul cefei şi umerilor, determinând aşa numitul sindrom miofascial sau reumatism articular, al părților moi. Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere în cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament, în cazul celor trecute de 40 – 50 de ani, la care motivul principal este spondiloza cervicală”, a precizat dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare.

Spondiloza cervicală este o afecţiune comună care evoluează odată cu înaintarea în vârstă dezvoltând procese degenerative, de uzură cu localizare multiplă. Kinetoterapia are rolul de a menţine tonusul muscular cervical şi al centurii scapulo-humerale, supleţea articulară şi musculară și de a creşte rezistenţa la efort şi capacitatea respiratorie. Elongațiile vertebrale, corect aplicate și adaptate fiecărui pacient, pot îmbunătăți vascularizația și pot diminua fenomenele compresive asupra rădăcinilor nervoase. Terapia manuală care presupune masajul, mobilizările şi manipulările vertebrale este benefică numai dacă este realizată de către specialişti cu experienţă, ţinând cont de indicaţiile şi mai ales de contraindicaţiile ei (modificări degenerative severe, fracturi-tasări şi dislocaţii vertebrale, osteoporoză, instabilitate ligamentară, infecţii, tumori vertebrale şi extravertebrale, insuficienţă circulatorie vertebro-bazilară).

Articolul precedent

Articolul următor