Traumatisme pe gheață

Traumatisme pe gheață

Reading Time: 2 minutes

Sezonul fracturilor și al traumatismelor produse pe zăpadă și pe gheață umple, de obicei, secțiile de ortopedie ale spitalelor.

Cele mai frecvente traumatisme de sezon sunt cele la nivelul membrelor, care pot avea drept consecință producerea entorselor, a luxațiilor, sau chiar a fracturilor. De asemenea, și rupturile de ligament se produc destul de des iarna.

Entorsele

O răsucire violentă sau o întindere determină articulația să-și depășească propriul spațiu. Se lasă cu durere și sensibilitate la nivelul ariei lezate, inflamare rapidă și chiar colorarea pielii. În caz de entorsă, pacientul trebuie să imobilizeze articulaţia afectată. Consultul medical şi radiografia pot pune corect diagnosticul.

Luxaţiile

Luxațiile reprezintă probleme mai grave, fiindcă se lasă cu o leziune în care capetele oaselor unei articulații sunt împinse din poziția lor normală.   Inflamația și durerea vor fi intense la nivelul articulației. Puteți recunoaște ușor fiindcă articulația suferindă este vizibil într-o poziție anormală, deformată și greu de mobilizat. Luxația trebuie tratată cât mai rapid posibil, dar până să ajungeți la medic puneți gheaţă în zona afectată și imobilizați locul.

Fracturile

Oase rupte, acestea sunt fracturile, iar asemenea accidente pot fi minore – o simplă fisură a unui os, sau majore, care se lasă cu fractură cu mare deplasare. Fracturile pot fi închise și atunci produc rupturi numai la nivelul osului, fără a afecta tegumentul și mușchii sau pot fi fracturi deschise, când leziunea se produce până la nivelul tegumentului. Durerea localizată care se intensifică atunci când regiunea afectată este mobilizată sau se exercită presiune asupra ei apare negreșit în fracturi.

De asemenea, mai apar inflamația, hematomul, sângerarea și dacă e o fractură deschisă, pierderea funcției de mișcare. Pentru că fracturile necesită imediat îngrijiri medicale, trebuie să ajungeți urgent la spital.

Articolul precedent

Articolul următor