Cum ne afectează stresul imunitatea?

Reading Time: 3 minutes

Vajnic apărător, sistemul nostru imunitar se ocupă de „invadatorii“ care ne amenință, pentru a proteja organismul de îmbolnăvire.

Sistemul nostru imunitar este alcătuit din miliarde de celule albe din sânge (limfocite și fagocite) care luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și celulelor canceroase din organism. Dar cum poate fi afectat sistemul imunitar de stres, dacă stresul nu este nici bacterie, nici virus și nici celulă canceroasă?

Sunt mulți factori care contribuie la instalarea stresului. Dar, indiferent de cauză, stresul eliberează în corp un hormon numit cortizol.

Cortizolul poate suprima eficiența sistemului imunitar în lupta împotriva invadatorilor prin scăderea numărului de limfocite prezente în sânge și prin interferența cu o comunicare normală a globulelor albe.

Partea proastă este că e destul de dificil pentru o persoană să se recupereze din bolile legate de stres, deoarece cauza este, de obicei, complexă și multistratificată, cu factori biologici, psihologici și sociali. Pentru a agrava situația, atunci când organismul nostru are niveluri ridicate de stres pe o perioadă lungă de timp (mai mult de câteva zile), sistemul nervos autonom începe să accepte acest nivel ridicat de stres ca fiind normal. Acesta continuă să producă niveluri ridicate de hormoni de stres mult timp după ce evenimentul stresant a trecut, ceea ce compromite și mai mult sistemul imunitar.

Persoanele aflate în această stare sunt adesea iritabile, nervoase, anxioase, au atacuri de panică sau gânduri negre. Procesul de revenire la starea lor normală, calmă și echilibrată, poate include practici de conștientizare care învață o persoană să fie conștientă de respirația, mintea și senzațiile corpului, cum ar fi meditația sau yoga. Pentru unii, însă, este necesară îndrumare din partea unui profesionist, mai exact a unui psihoterapeut sau chiar psihiatru.

O persoană stresată poate recurge la comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și, uneori, consumul de droguri, pentru a face față stresului. Este de notorietate că toate acestea distrug sistemul imunitar și pot provoca alte probleme de sănătate, cum ar fi dureri de cap, boli infecțioase, cardiovasculare, diabet, astm și ulcer gastric. Semnele unei imunități scăzute sunt nodulii limfatici inflamați, apariția frecventă a aftelor și a infecțiilor cronice, inclusiv răceli și tuse.

Cum depășești bolile legate de stres

Stresul afectează nu numai starea emoțională, așa cum greșit s-ar putea crede, ci și organismul. Așa că dacă vrei să rămâi sănătos, elimină stresul din viața ta, în special cel cronic. Poate că nu este chiar ușor, dar ai datoria față de propria persoană ca măcar să încerci. Cum? Iată câteva metode:

– Efectuarea de exerciții fizice regulate. Învinge nivelul crescut de cortizol și de alți hormoni ai stresului prin exerciții fizice. Exercițiile fizice ajută pe de o parte la reducerea nivelului de cortizol și pe de altă parte la eliberarea hormonilor ,,de bine”, cum ar fi endorfinele, pentrua-ți îmbunătăți starea de spirit, somnul și, de asemenea, pentru a combate durerea.

– Petrece timp cu familia și prietenii. Și unii, și ceilalți, sunt stâlpi de rezistență pentrugestionarea stresului și a altor probleme emoționale. Un studiu a constatat că femeile (în special) care petrec mai mult timp cu familia, prietenii și copiii, au în organism o eliberare de oxitocină care contracarează stresul în mod natural. Implicarea în evenimente sociale te poate ajuta să reduci riscul de depresie și anxietate.

– Dormi suficient. Evită pe cât posibil băuturile cu cofeină după-amiaza, astfel încât să poți avea noaptea un somn bun, atât din punct de vedere al duratei, cât și al calității. Dormitul suficient îți poate limpezi mintea și îți poate îmbunătăți starea generală de bine.

– Învață să spui NU! Este imposibil să gestionezi factorii de stres, mai ales pe cei care nu se află sub controlul tău. Dar cunoscându-ți limitele în asumarea responsabilităților și învățând să spui „NU”, te va ajuta să gestionezi mai bine factorii de stres.

– Ține un jurnal. A scrie despre ceea ce te stresează este o abordare excelentă pentru a gestiona efectul și a evalua factorii care aduc stresul în viața ta. Scrie și lucrurile pentru care ești recunoscător, pentru că recunoștința ajută la ameliorarea stresului și a anxietății, permițându- ți să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive din viața ta.