Nici un antibiotic fără probiotic!

Reading Time: 2 minutes

Tractul nostru digestiv găzduiește miliarde de bacterii, ciuperci și virusuri, cunoscute sub numele de microbiom intestinal.

Componența microbiomului este în mare parte determinată genetic, dar cu toate acestea este puternic influențată de mai mulți factori – dacă ne-am născut pe cale naturală sau prin cezariană, dacă am fost alăptați, dacă utilizăm frecvent antibiotice și dacă ne expunem la substanțe chimice, pesticide și alte toxine.

Acest microbiom este esențial pentru bunăstarea noastră generală. Unii îl numesc al doilea creier al nostru. Micile dezechilibre ale microbiomului pot provoca schimbări semnificative în sănătatea noastră mentală și în aspectul pielii și sunt legate de aproape toate afecțiunile cunoscute, cum ar fi boala Alzheimer, scleroza multiplă, artrita reumatoidă și diabetul de tip 2.

Un dezechilibru poate provoca, de asemenea, constipație, diaree, erupții cutanate, infecții cu fungi (ciuperci) și un sistem imunitar slab. Probabilitatea de a lua în greutate are, de asemenea, legătură cu microbiomul și la influența pe care o are asupra răspunsului la insulină și a funcției glandei tiroide.

Ce sunt probioticele?

Sunt bacterii benefice pentru sănătate, disponibile sub formă de suplimente alimentare, dar care se găsesc și în mod natural, în alimente precum, iaurtul, kefirul sau varza murată.

Tractul nostru digestiv găzduiește miliarde de bacterii, ciuperci și virusuri, cunoscute sub numele de microbiom intestinal.

Când o persoană urmează un tratament cu antibiotic, acesta nu face diferența între bacteriile care au produs infecția și cele care sunt benefice organismului, distrugându-le și pe unele, și pe celelalte. Acest lucru duce la un dezechilibru la nivelul florei intestinale (a microbiomului), dezechilibru care, așa cum s-a arătat mai sus, poate avea consecințe nefaste asupra organismului. Rațiunea pentru care simultan administrării antibioticului trebuie administrate și probiotice, este așadar aceea de a stopa efectele negative ale antibioticului asupra bacteriilor bune din flora intestinală.

Cum se administrează?

Dacă decizi să iei un probiotic împreună cu un antibiotic, începe administrarea acestuia în aceeași zi în care începi antibioticul, dar nu îl lua exact în același timp cu el. Lasă să treacă cel puțin două ore după administrarea antibioticului înainte de a lua probioticul. Pe perioada tratamentului cu antibiotic, probioticele se iau, de obicei, de două ori pe zi. Unele persoane iauprobiotice zilnic nu numai pentru a continua să ajute digestia, ci și pentru a-și stimula sistemul imunitar și pentru a îmbunătăți absorbția unor substanțe nutritive.