Murături delicioase pentru zile friguroase

Reading Time: 3 minutes

Îți prezentăm cele mai savuroase rețete de murături care să-ți însenineze zilele de iarnă. Consumul lor ajută la reglarea florei intestinale și întărirea imunității, reduc inflamațiile în organism și au proprietăți anticancerigene.

Castraveți în oțet

Ingrediente: 5 kg castraveți mici; 1 litru de oțet; 2 litri de apă; 6 linguri de sare; 6 lingurițe de zahăr; 4 foi de dafin; 1 linguriță de cimbru; 1 linguriță de mărar; 1 lingură de frunze tocate de țelină; 1 linguriță de boabe de piper.

Mod de preparare:

Castraveții se spală și se șterg cu o cârpă curată. Se pregătește zeama (la doi litri de apă, un litru de oțet). La un litru de lichid se pun o linguriță de zahăr și o lingură de sare. Cantitatea de lichid trebuie să fie egală cu jumătate din capacitatea borcanelor. Zeama se pune la fiert cu foile de dafin, o linguriță de cimbru, o linguriță de mărar, o lingură de frunze de țelină, tocate, timp de zece minute. Se toarnă peste castraveții puși în borcan. Se pun boabele de piper. Se pune apoi capacul peste borcane și se păstrează la loc răcoros.

Salată de murături

Ingrediente: 5 kg de gogonele; 1 kg de morcovi; 1 kg de ceapă; 10 ardei grași; 20 gogoșari; 10 căței de usturoi; 150 g sare; 1 litru de oțet; 300 g de muștar; 10 linguri de ulei de floarea soarelui; 1 pahar cu apă.

Mod de preparare:

Gogonelele se spală și se taie felii. Morcovii se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Cepele se curăță și se taie mărunt. Ardeii grași și gogoșarii se spală, li se scot semințele și cotoarele și se taie felii. Usturoiul se curăță și se zdrobește. Toate legumele se amestecă, se adaugă sare și se pun la fiert cu un litru de oțet alb. Se fierb, se scot de pe foc și se toarnă peste ele o maioneză de post din: 300 g muștar, un pahar cu apă, zece linguri de ulei. Se pun în borcane și se păstrează în cămară. Când se servește, se pot adăuga cartofi fierți tăiați cubulețe.

Gogoșari pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg gogoșari roșii; 500 g de oțet; 125 de ulei de floarea soarelui; 250 g de zahăr; 60 g de sare; 10 foi de dafin; 1 linguriță de boabe de piper; rădăcini de hrean spălate și curățate.

Mod de preparare:

Gogoșarii se spală, se șterg, li se scot cotoarele și semințele, se taie în patru sau chiar mai multe părți. Se pun într-o cratiță mare, se acoperă cu zahăr, sare, piper, foi de dafin, ulei și oțet. Se lasă până a doua zi, se pun în borcane și se acoperă cu hrean. Se pun capacele la borcane și se țin în cămară, la umbră și răcoare.

Varză acrită rapid

Ingrediente: 10 căpățâni mici de varză albă; 300 g sare; 10 litri de apă; 3 linguri de mărar, cu semințe, tocat.

Mod de preparare:

Verzele se spală bine, se curăță de frunzele veștede, li se scoate cotorul, se crestează în patru părți și se așază în borcan. Saramura (zece litri de apă și 300 g sare) se fierbe; când s-a răcit, se toarnă peste varză, se acoperă, se ține la loc cald. În cinci-șase zile veți avea prima varză acră pentru preparatele preferate: sarmale, varză cu ciolan etc.

Varză roșie tocată, în saramură

Ingrediente: 4 kg de varză roșie; 4 linguri de sare; ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare:

Varza roșie se spală, se curăță de cotoare și se taie fideluță sau se dă pe răzătoarea mare. Se pune sare, se amestecă bine, apoi se așază în borcane presând bine. Se lasă la fermentat circa zece zile, într-un loc călduros, apoi se mută într-un loc la rece. Iarna se poate servi ca atare, stropită cu puțin ulei de măsline și chimen.