ANTIINFLAMATOARE NATURALE

Reading Time: 2 minutes

Hrana pe care o mâncăm și suplimentele pe care le luăm reprezintă aliații principali în remedierea inflamației din corp.

Nu doar când ne simțim umflați sau alergici – simptome acute – experimentăm fenomenul fizic de inflamație. Avem de-a face cu același fenomen și în cazul afecțiunilor cronice, precum artrita, diabetul, probleme ale inimii, tumori canceroase, Alzheimer. În cazul multor boli contemporane, oamenii de știință au descoperit că o etapă preliminară prin care organismul ajunge la stadiul de boală este cel al inflamației persistente.

Tratamentul cu medicamente care să reducă sau să țină sub control acest proces este ineficient sau insuficient dacă ne bazăm ca pastilele să rezolve problema, fără să ne modificăm dieta. Cauza inflamației nu poate dispărea atâta vreme cât continuăm să introducem în corp alimente acide, cu potențial inflamator, în locul celor care au capacitatea de a o reduce și ameliora.

Care sunt inculpații principali, așadar?

Din păcate, carbohidrații complecși care fac parte din abundență în dieta standard – pâine și foietaje din făină albă, margarină, cartofi prăjiți, sucuri acidulate, carne roșie (friptură, burger, hot dog etc) – provoacă inflamarea mucoaselor și a țesuturilor. Consumul sistematic nu creează doar probleme care apar și dispar, ci au consecințe nefaste pe termen lung.

Din fericire însă, există și o listă de alimente care chiar anulează efectele și reversează fenomenul. Aceasta e compusă din produse proaspete, crude, neprocesate: roșie (dar și alte legume similare), fructe (cireșe, pepeni, fructe de pădure, mere, citrice), nuci și alune (crude sau coapte și nesărate), frunze de salată (verde, spanac, fetică, ruccola și combinații), ulei de măsline (extravirgin și presat la rece), precum și pește bogat în acizi grași, cum este somonul, macroul, sardinele, tonul.

Vegetalele care au un conținut ridicat de polifenoli – substanța care se recunoaște după culoarea roșie-violet din coajă, miez sau frunze – sunt cele mai indicate pentru proprietățile antiinflamatoare. Iar dieta mediteraneeană în general este recomandată pentru o alimentație echilibrată, în afara oricărui pericol.

Pont: Turmericul și ghimbirul crude, încorporate în băuturi, smoothie-uri sau alte rețete scad nivelul inflamației din corp. Se pot consuma și uscate, în cadrul suplimentelor.

Articolul precedent

Articolul următor