DE CE SĂ FACI YOGA?

Reading Time: 2 minutes

Pur și simplu nu găsesc niciun motiv pentru care să nu faci yoga. Pentru că este o tehnică străveche ce se potrivește oricui și aduce nenumărate beneficii fizice, emoționale și mentale. Iată doar câteva dintre ele în rândurile ce urmează.

Uniune trup-minte-suflet

Yoga în sanscrită înseamnă uniune. Este vorba de uniunea dintre minte, corp și suflet, aceste părți ale ființei noastre. Prin practicarea asanelor devenim mult mai prezenți și conștienți de corpul nostru, prin exerciții de respirație și meditație calmăm mintea și lăsăm sufletul să vorbească. Practic yoga este o modalitate de a te cunoaște pe tine, la nivel profund.

O mai bună prezență în corp. Flexibilitate. Forță

Prin practicarea asanelor, devenim mult mai conștienți de corpul nostru și de ce lucruri minunate poate face. Îi acordăm atenție, învățăm să avem răbdare, să ne acceptăm limitele fizice în momentul respectiv și să lucrăm pentru a le depăși. Dar cu răbdare, înțelegere și iubire. Devenim recunoscători pentru ceea ce poate face corpul nostru pentru noi. Cu ajutorul practicii constante, descoperim că flexibilitatea se câștigă, se învață și că putem deveni flexibili, nu e nevoie să ne naștem așa. Apoi, descoperim că ne-am crescut forța musculară, pentru că yoga este și o practică fizică solicitantă. În plus, prin practica yoga asigurăm o mai bună lubrifiere a articulațiilor, le recăpătăm mobilitatea și le menținem sănătatea.

Minte clară. Relaxare. Mai bună oxigenare

Tehnicile de respirație din yoga (pranayama) sunt excelente pentru calmarea sistemului nervos, creșterea fluxului de oxigen și prana (energie vie) în corp. Ele măresc capacitatea pulmonară, calmează mintea, ne ajută la o mai bună concentrare. Meditația din practica yoga ajută la accesarea acelei stări de liniște interioară pe care o conținem fiecare dintre noi. Conectându-ne mai mult la natura noastră nu ne mai lăsăm atât de mult afectați de evenimentele negative din exteriorul nostru, acceptăm cu mai multă ușurință experiențele neplăcute, înțelegem că dincolo de toate aceste zbateri este mereu liniște, înțelegem că suntem cu toții conectați la un nivel profund, că suntem parte din acest univers minunat, devenim mai apropiați de natură și de lucrurile care contează cu adevărat. Dacă vrei să experimentezi toate acestea și mult mai multe beneficii, te aștept la o oră de yoga! Namaste! (în sanscrită înseamnă lumina din mine salută lumina din tine).

DELIA ROBESCU | INSTRUCTOR HATHA YOGA