CULTURA ȘI EDUCAȚIA ÎN MEDIUL ONLINE?

Reading Time: 2 minutes

În prezent trăim cu toţii într-o eră a tehnologiei digitale, a societăţii informaţionale şi a Internetului care se află într-o dezvoltare continuă.

Dar cum va arăta cultura în acest context?

În contextul pandemiei, numărul oamenilor care se conectează la Internet se măreşte pe zi ce trece, iar accesul la Internet creşte rapid peste tot în  lume. Astfel, ne confruntăm cu o tendinţă din ce în ce mai clară de transpunere a tuturor activităţilor în mediul virtual. De la socializare, la mediul de afaceri, cultură și educație, la mediul de comunicare sau de cercetare și până la modalităţi de petrecere a timpului liber, rețelele de socializare sau bibliotecile digitale.

Bineînțeles că și cultura, educația, aceste domenii atât de greu încercate au fost nevoite să se adapteze schimbărilor și să-și orienteze activitățile spre mediul online. Multe lansări de carte și evenimente culturale (piese de teatru, concerte, spectacole) s-au mutat în mediul online, domeniul educațional  (școală, seminarii, conferințe, ateliere, cursuri) s-a mutat în mediul online. Multe edituri au încercat și unele chiar au reușit să se reinventeze,  să se recalibreze și să se adapteze la noile condiții impuse de închiderea librăriilor și de restricțiile sociale generate de pandemie.

Mediul online, și în general tehnologia digitală, au oferit în 2020 foarte multe oportunități și alternative la mediul offline (lansări de carte în librării).

Cine a profitat de mediul online a avut de câștigat din punct de vedere al expunerii și al conținutului oferit cititorilor, chiar dacă, momentan, cifrele în vânzările de carte nu sunt foarte încurajatoare. Prin intermediul platformelor de comunicare multe evenimente culturale s-au desfășurat în  mediul online. E destul de greu să facem previziuni despre cum va arăta anul 2021 în ceea ce privește comportamentul consumatorilor de cultură ( film, teatru, concerte, spectacole) sau al cititorilor din România, mai ales că acest lucru ține de factori externi. Dar cultura din România va resimți mult timp de acum încolo efectele anului 2020.