Temperaturile extreme influențează negativ fibra părul, dar iată câteva măsuri de protecție pe timp de iarnă.
Părul este un organism viu, care se comportă similar cu pielea, chiar dacă nu dispune de aceeași receptori care să simtă căldura sau frigul. Însă fiecare schimbare de temperatură interferează în primul rând cu stratul de keratină care îmbracă în mod natural fibra capilară, astfel că iarna aspectul și calitatea firelor tind să se modifice: șuvițe mai rigide, mai rebele, care nu se mai așează curgător.
Cel mai logic gest pe care l-am putea face este să purtăm mereu căciulă cât stăm pe afară – la fel cum ne protejăm cu haine și restul corpului – însă părul acoperit prea des se va electriza și se va toci mai ușor, așa că măsura este cel mai bine aplicată doar când ninge sau este viscol, pentru a evita să ne udăm la cap.
Deci cum altfel să acționăm pentru a avea o podoabă capilară cu aspect sănătos și îngrijit în perioadele de stres termic? Venind în întâmpinarea nevoilor specifice și urmând o rutină de îngrijire adaptată la condițiile de frig:
• scalp care se usucă și exfoliază. Apariția mătreții este un fenomen care se poate întâmpla sau intensifica prin expunere la frig, caz în care șamponele pe bază de urzică sau a uleiului de arbore de ceai (ingredient antibacterian) pot contracara efectul negativ;
• fire uscate care își pierd strălucirea. Acest simptom generalizat pe timp de iarnă poate fi ameliorat de produse speciale pentru hidratare: șampon, balsam și/sau mască. Apelați cu încredere la formulele care încorporează uleiul de cocos și untul de shea în compoziție, respectând regula de a masa bine lungimile și a spăla și clăti rapid rădăcina, ca să nu se îmbibe și îngrașe.
În plus, folosiți apă călduță (nu fierbinte) când faceți baie pe cap, uscați părul la temperatură medie și aplicați un ulei special pentru vârfuri, fie pe șuvițele umede sau pe cele uscate, pentru ca podoaba capilară să se așeze mai bine.