Cum îi afectează ecranele pe cei mici

Reading Time: 2 minutes

Despre cum afectează ecranele cu lumină albastră (televizor, telefon, laptop, tabletă) psihicul copiilor, s-a tot vorbit. Și toți am auzit de dezavantajele uriașe pe care le aduce era digitală.

Dar despre efectele fizice, negative și ele, știm mai puțin. Și cu siguranță că, pentru binele copiilor noștri, este bine să le aflăm și să facem tot posibilul pentru a le evita și a-i feri astfel de consecințele nefaste ale utilizării acestor dispozitive.

Gândește-te în primul rând dacă ție, adult, îți este confortabil să stai multă vreme în aceeași poziție. Același lucru este valabil și pentru copil. Dacă el păstrează aceeași postură pentru o perioadă lungă de timp, poate avea dureri musculare și articulare. Și poate fi o problemă deosebit de gravă dacă, de exemplu, stă cu gâtul îndoit. Torticolisul este doar una dintre urmări. Cu același tip de dureri (musculare și articulare) se va confrunta și dacă repetă aceeași mișcare de multe ori.

Exemple sunt atingerea și glisarea pe un ecran tactil, legănarea brațului pentru a “lovi” o minge într-un joc de realitate virtuală sau trimiterea de mesaje text cu ajutorul degetelor mari.

Dacă ține un ecran aproape de ochi pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru îi poate provoca dureri de ochi și de cap. Acest lucru este cauzat de faptului că ochii copilului trebuie să lucreze din greu pentru a se concentra. De asemenea, prea mult timp petrecut stând nemișcat poate însemna că el va pierde oportunități de a fi activ din punct de vedere fizic. A fi activ este important pentru că îl ajută să dezvolte și să exerseze o bună coordonare și echilibru, îi stimulează mușchii și oasele astfel încât acestea să crească și să devină puternice, ajută organismul să proceseze zaharurile și grăsimile din alimentele pe care le mănâncă și îl ajută să doarmă mai bine.

Poți să-ți încurajezi copilul

– să evite aplicațiile pentru ecranul tactil al telefonului mobil care necesită o mulțime de atingeri și glisări rapide sau jocurile pe calculator care necesită o mulțime de click-uri pe mouse;

– să se întindă pe burtă după ce a stat întins pe spate o perioadă de timp sau să se schimbe pe partea dreaptă dacă a stat întins pe partea stângă o perioadă de timp;

– să adopte poziții diferite (de exemplu ar putea sta în picioare la masă/birou pentru a folosi un laptop sau o tabletă, să stea pe podea pentru a se uita la televizor și să se întindă pe pat pentru a citi în telefon;

– să aleagă jocurile de realitate virtuală care folosesc mișcări diferite; – să întrerupă cu alte activități timpul petrecut în fața ecranului, cum ar fi activitatea fizică, jocul creativ, cititul și socializarea.