Ai grijă de inima ta

Reading Time: 3 minutes

Inima, organ vital, responsabil pentru pomparea sângelui în întregul corp, funcționează neîncetat pe tot parcursul vieții. Funcționarea inimii este controlată de un sistem electric complex, iar bătăile inimii sunt generate de un grup de celule speciale numit nodul sinoatrial, care acționează ca un „pacemaker“ natural. Motorașul corpului uman, inima, poate obosi, se poate uza, avaria și chiar îmbolnăvi, de aceea trebuie să avem grijă de ea.

RALUCA TUDOSE

Farmacist specialist

Sunt câteva lucruri simple pe care le poate face orice pentru a-și menține sănătatea inimii, căci vorba aceea ,,e mai ușor să previi decât să tratezi”.

– Adoptă o dietă sănătoasă!

• Consumă fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe și stai departe de consumul de grăsimi saturate pentru a menține colesterolul în frâu. Nici consumul de sare nu face bine.

• Nutrienții și fibrele mențin sănătatea inimii, fiindcă au și antioxidanți, care te pot proteja celulele de daune care pot duce la diabet și boli de inimă. Nucile scad inflamația și îmbunătățesc nivelul de colesterol.

• Mănâncă două porții de pește gras pe săptămână pentru a-ți proteja inima.

• Somonul, macroul, sardinele sau tonul îți mențin sănătatea inimii.

• Asigură-te că ai o greutate corporală normală, fiindcă astfel vei putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

– Fii activ fizic

Exercițiile regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau înotul, pot îmbunătăți sănătatea inimii. Mergi la o plimbare cu prietenii sau animalele de companie sau mergi la sală și fă exerciții fizice timp de 40 de minute de trei -patru ori pe săptămână. Merg și 25 de minute cu condiția să fie exerciții mai intense, cum ar fi joggingul, pentru a scădea tensiunea arterială, colesterolul și greutatea corporală. Nu trebuie să le faci pe toate deodată.

– Asigură-te că ai un somn liniștit și odihnitor

Corpul are nevoie de perioade lungi de odihnă profundă. În acest timp, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad pentru o perioadă, ceea ce este esențial pentru sănătatea inimii. Dacă dormi mai puțin de șapte ore pe noapte corpul poate începe să producă substanțe chimice care împiedică aceste lucruri să se întâmple. Dormi suficient pentru a reduce inflamația și pentru a-ți proteja inima, fiindcă prea puțin somn duce la inflamație și glicemie crescută.

Somnul de calitate are un impact semnificativ asupra sănătății generale, inclusiv a inimii. Dacă suferi de apnee în somn, riscul tău de boli cardiace crește, de aceea dacă sforăi noaptea zgomotos, te trezești gâfâind sau te simți obosit toată ziua după o noapte întreagă de odihnă, mergi la medic. Ar putea fi semnele unei apneei în somn, o afecțiune care crește riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă.

– Menține tensiunea arterială în limitele normale

Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți. Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări invalidante sau chiar fatale: insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard.

– Întâlnirile cu prietenii merg direct la inimă

Invită un prieten la prânz sau un vecin la o șuetă. Conexiunea socială este bună pentru inima ta și reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Cercetătorii spun că singurătatea este la fel de dăunătoare pentru inimă ca și fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea sau lipsa exercițiilor fizice.

– Evită fumatul și consumul de alcool

Fumatul este un factor major de risc pentru bolile de inimă, crește tensiunea arterială, îngreunează exercițiul și face ca sângele să se coaguleze, iar consumul de alcool în cantități mari poate avea efecte negative asupra sănătății.