Cand inima funcționează în limite normale, ritmul său are valori cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut.
Termenul de aritmie cardiacă se referă la modificările ritmului cardiac, fie din punct de vedere al frecvenței, fie al regularității, fie al ambelor. În timpul unei aritmii, impulsurile electrice pot fi prea rapide, prea lente sau neregulate.
Când inima bate mai repede decât este normal (cu peste 100 de bătăi pe minut) este vorba despre tahicardie, iar când bate într-un ritm mai încet (cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut) este vorba despre bradicardie. Totuși, trebuie menționat că nu orice ritm anormal al inimii primește diagnosticul de aritmie. În timpul efortului fizic, de exemplu, este firească o creștere a ritmului cardiac, la fel și în caz de febră, anxietate, durere intensă, consum excesiv de cafea sau de băuturi energizante.
Aritmia ca afecțiune este însă periculoasă, deoarece atunci când inima nu bate corect, nu poate pompa sângele în mod eficient, iar acest lucru face ca plămânii, creierul și toate celelalte organe să nu poată funcționa corespunzător și să se deterioreze. Tahicardia și bradicardia nu sunt singurele tipuri de aritmii, acestora adăugându- li-se și altele, printre care fibrilația atrială, fibrilația ventriculară, flutterul atrial sau extrasistolele atriale.
Factorii de risc care pot conduce la aritmii sunt boala arterială coronariană, intervențiile chirurgicale anterioare la inimă, hipertensiunea, o boală cardiacă congenitală, o boală tiroidiană, apneea obstructivă în somn, dezechilibrul electrolitic, unele medicamente și suplimente sau excesul de alcool, fumatul și drogurile recreaționale.
În privința tratamentului aritmiilor, acesta este medicamentos, dar la fel de importantă este și schimbarea stilului de viață, avându-se în vedere evitarea consumului excesiv de cofeină, băuturi energizante, ciocolată, alcool și țigări. Tratamentul medicamentos are ca efect ameliorarea simptomelor, însă soluția stă în tratamentul intervențional, respectiv a procedurilor de ablație, fie prin radiofrecvență, fie crioablația, ambele având rate foarte bune de succes.