Primul ajutor la copii: Arsurile

Reading Time: 2 minutes

Arsurile sunt leziuni ale țesuturilor cauzate de soare, flăcări, lichide fierbinți, aburi, substanțe chimice sau electricitate. În cazul copiilor, cele mai frecvente tipuri de arsuri se produc de obicei în bucătărie, la contactul cu băuturi sau alimente fierbinți.

Arsurile minore de obicei pot fi tratate acasă prin aplicarea măsurilor de prim ajutor, însă arsurile majore necesită intervenție medicală de urgență prin apelarea serviciului 112. Arsurile majore sunt reprezentate de arsurile adânci, de profunzime, cele cu un diametru mai mare de opt centimetri, cele care implică zona feței, zona inghinală, fesele, o articulație majoră a corpului, mâinile și picioarele precum și cele care sunt însoțite de inhalarea de fum sau la care se observă că zona se inflamează rapid. Totuși, în cazul bebelușilor, chiar și o arsură minoră necesită intervenție medicală de urgență, pentru că pielea acestora este foarte sensibilă.

Când este vorba despre o arsură chimică sau electrică (inclusiv cele cauzate de fulgere), de asemenea, copilul are nevoie de intervenție specializată, de urgență. Primul lucru pe care părintele trebuie să îl facă în caz de arsură este să își păstreze calmul, dar și să calmeze copilul și să-l protejeze de alte vătămări. Acesta va fi îndepărtat de locul periculos, apoi va fi imediat dezbrăcat dacă hăinuțele au fost afectate (cu excepția cazului în care acestea sunt lipite de piele). Copilul va fi dezbrăcat cu grijă, eventual tăind articolul de îmbrăcăminte, nicidecum trăgându-l de pe el, pentru că acest lucru poate agrava rana produsă.

Pentru că cele mai frecvente arsuri la copii sunt prin opărire, dacă arsura este superficială, iar zona pe care s-a produs este mică, prima măsură care va fi luată este aceea de răcire a zonei, pentru ca arsura să nu se propage în profunzime. Zona afectată va fi pusă sub jet de apă rece, dar nu la presiune mare. Se va lăsa să curgă apă rece pe arsură timp de zece minute. Dacă arsura este pe față, se aplică o compresă sterilă sau o bucată curată de material, înmuiată în apă rece. Pentru o arsură în gură, de la mâncare sau băutură fierbinte, copilului i se oferă un cub de gheață pentru a-l ține în gură timp de câteva minute.

Rana este apoi lăsată liberă să se usuce, fără a fi unsă cu albuș de ou, unt sau ulei. De asemenea, leziunea nu va trebui bandajată, eventual se poate aplica pe ea doar o compresă sterilă. Pentru calmarea usturimii se pot folosi unguente speciale destinate arsurilor sau, în lipsa lor, se poate aplica provizoriu o loțiune pentru arsuri solare.

Articolul precedent

Articolul următor