Se vorbește de ani buni despre cât de nociv este zahărul rafinat pentru sănătate, însă gustul dulce este atât de plăcut. Cum facem să nu renunțăm la plăcerea noastră vinovată? Prin consumul unor înlocuitori naturali de zahăr, care nu afectează starea organismului.
Unul dintre îndulcitorii foarte populari este stevia. Se extrage din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana, originară din America de Sud. Unii s-ar putea să n-o agreeze din cauza gustului, însă dacă o suporți, merită să o folosești, are zero calorii. În plus, este de 200 mai dulce decât zahărul, poți să crezi așa ceva?
Un praf de stevia echivalează cu o linguriță de zahăr. Stevia scade glicemia la persoanele diabetice și se spune că poate scădea tensiunea arterială la persoanele care suferă de hipertensiune. Poți folosi stevia pentru a îndulci băuturile preferate și, de asemenea, poți găti cu ea diferite dulciuri de casă.
Siropul de arțar este un îndulcitor natural absolut delicios. Totuși, el nu trebuie consumat de persoanele diabetice, deoarece are un conținut destul de mare de zaharuri. Și în general trebuie consumat cu moderație, excesul consumului de sirop de arțar putând duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare. Este bogat în minerale precum zinc și mangan (ce întăresc sistemul imunitar) și nenumărate substanțe antioxidante (ce reduc inflamația și stresul oxidativ). Siropul de arțar mai conține calciu, potasiu și fier.
Mierea este cel mai cunoscut îndulcitor natural. Este consumată de mii de ani și conține vitamine și minerale (fier, potasiu, zinc, calciu, fosfor, riboflavină), având proprietăți energizante, antioxidante și antiseptice. Atunci când cumperi miere din comerț, citește cu atenție eticheta produsului pentru a fi sigur că este naturală. Și nu uita un aspect important: mierea are un aport caloric mare, de aceea trebuie dozată la doar șapte lingurițe pe săptămână.