Această mică moleculă de natură lipidică, insolubilă în apă, care circulă în sânge sub formă de agregate de proteine numite lipoproteine este dușmanul sănătății noastre.
Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie, iar un aport suplimentar vine din alimentele pe care le consumăm. Sursele alimentare de colesterol sunt în principal produsele de origine animală, respectiv carnea și lactatele. Nivelurile ridicate ale colesterolului din sânge joacă un rol în dezvoltarea temutelor afecțiuni cardiovasculare.
Colesterolul este transportat prin sistemul circulator pe două lipoproteine: lipoproteinele de înaltă densitate (HDL), adesea denumite colesterol „bun”, și lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), numite și colesterol „rău”.
HDL a fost etichetat „colesterol bun” deoarece elimină colesterolul LDL din artere și îl duce la ficat, unde poate fi descompus și eliminat din organism. LDL este numit „colesterol rău” deoarece atunci când acesta circulă într-o cantitate mai mare prin sânge (mai mult decât poate colecta și transporta HDL), se poate acumula în cele din urmă sub formă de plăci pe pereții arterelor, ducând la ateroscleroză. Cu timpul, aceste acumulări îngustează arterele și cresc riscul producerii unui atac de cord, accident vascular cerebral și a bolilor arterelor periferice.
Este adevărat că persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de a avea un nivel crescut al colesterolului, însă greutatea nu este singurul factor de risc, ceea ce înseamnă că și persoanele slabe pot avea un colesterol ridicat. Factori care afectează nivelul colesterolului mai sunt ereditatea, bolile de ficat, hipotiroidismul, unele tratamente medicamentoase, fumatul și dieta bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans.
Pentru a menține nivelul colesterolului în limite normale și inima sănătoasă pentru cât mai mult timp, ai grijă la dietă, fă mișcare în mod regulat, renunță la fumat și țineți tensiunea arterială sub control!