Copiii sunt mult mai predispuși îmbolnăvirilor decât adulții, motivul fiind acela că ei intră în contact strâns cu alți copii fie la locurile de joacă, fie în colectivități (grădiniță, școală), iar germenii se pot transmite cu ușurință. Din păcate, majoritatea copiilor nu sunt conștienți de igiena lor personală așa cum ar trebui, ceea ce crește indirect riscul de îmbolnăvire.
Igiena înseamnă mai mult decât spălarea mâinilor, chiar dacă acest gest este considerat cel esențial. În unitățile de învățământ, acolo unde densitatea de copii este cea mai mare, ar trebui manifestat un interes mai mare în ceea ce privește predarea regulilor de bază referitoare la igienă și a bunelor obiceiuri în privința acesteia. Perioada școlară este cea mai bună perioadă pentru însușirea acestora deoarece copiii sunt la vârsta la care informațiile sunt mai bine asimilate, iar obiceiurile deprinse în copilărie se păstrează pe tot parcursul vieții. Iar dacă predarea acestor reguli și obiceiuri se face într-un mod distractiv, care să fie atractiv și captivant pentru copii, șansele de reușită sunt cu atât mai mari.
Cel mai probabil copiii adoptă bune obiceiuri în privința igienei atunci când le face plăcere să le învețe și să le practice. Iar la vârste mici funcționează foarte bine competiția, stimulentele și recompensele, așa că ar trebui ca aceste metode să fie exploatate în școli.
Iată care sunt principalele lecții pe care un elev ar trebui să le învețe în școală (de la învățători, profesori-diriginți) cu privire la igienă.
1. Spălarea mâinilor
Spălarea mâinilor este un aspect deosebit de important în vederea unei bune igiene. Pentru a elimina germenii este obligatorie spălarea mâinilor (sau folosirea unei substanțe antiseptice dacă nu există posibilitatea spălării lor) după folosirea toaletei, înainte de a mânca, după joaca pe terenul de sport sau după contactul cu o persoană care este bolnavă (în special cu referire la copii/ persoane cu viroze, răceli).
2. Folosirea batistelor
O batistă ar trebui să fie cel mai bun prieten al unui elev, fie că este din hârtie, de unică folosință, sau din material textil. Copiii ar trebui învățați să-și acopere gura cu o astfel de batistă în special atunci când tușesc sau strănută în clasă sau în locuri publice. Vor fi învățați să-și șteargă transpirația de pe față cu o batistă curată, nu pe uniforme.
3. Dezinfectarea obiectelor folosite de elevi în comun
În școli, copiii folosesc adesea, în comun, fie materiale didactice puse la dispoziție de unitatea de învățământ, fie împrumută între ei diverse obiecte. În aceste condiții ar trebui să li se explice că toate acestea trebuie păstrate curate și cât mai des dezinfectate, pentru a se evita răspândirea germenilor.
4. Igiena piciorului
Copiilor li se va explica și importanța igienei picioarelor, nu doar a mâinilor. Li se va explica faptul că menținerea picioarelor transpirate poate provoca infecții fungice, și că spălarea lor zilnică (chiar și de mai multe ori pe zi la nevoie) este esențială. Li se va recomanda purtarea de șoseste din fibre naturale (bumbac) și schimbarea lor după orele de educație fizică. De asemenea, în ceea ce privește încălțămintea, aceasta va fi, de preferință, tot din materiale naturale (piele, pânză), astfel încât picioarele să poată „respira” și să nu fie favorizată înmulțirea bacteriilor.
5. Tratarea bolilor
Acest sfat îi privește mai degrabă pe părinți, dar se va miza pe faptul că și-l însușește elevul și îl transmite acasă: copilul va fi trimis la școală doar dacă este într-o stare de perfectă sănătate și are tonusul necesar participării la activitățile specifice. Nu este nici normal și nici moral ca un copil care nu se simte bine (are febră, secreții nazale și tușește, de exemplu) să meargă la școală și, fiind contagios, să devină sursa de îmbolnăvire și pentru ceilalți elevi.
6. Curățenia clasei
Sălile de clasă din școli (inclusiv mobilierul), ar trebui igienizate periodic, pentru a le asigura elevilor un mediu fără germeni. Simpla măturare și golirea coșurilor de gunoi nu sunt măsuri suficiente, care să elimine integral riscul de îmbolnăvire. Poate că ar fi o bună idee ca, zilnic, înainte de începerea cursurilor, fiecare elev să-și șteargă cu dezinfectant propria bancă. Este un gest simplu, care durează numai câteva minute, dar care poate pune la adăpost copilul de îmbolnăviri.
7. Aerisirea zilnică
Indiferent de anotimp, fie că este cald sau rece, sălile de clasă trebuie aerisite măcar câteva minute, pe perioada pauzelor. Cu cât ferestrele vor fi deschise mai des, cu atât concentrația virusurilor din aer se va diminua și va favoriza scăderea riscului de îmbolnăviri. Trebuie subliniat că într-un spațiu închis, neaerisit, în care există praf și/ sau mucegaiuri, în condiții de căldură și eventual umezeală, există riscul dezvoltării de alergii.