Surse de proteine

Reading Time: 2 minutes

De unde ne luăm forță și energie în fiecare zi.

Absolut orice proces celular din organism – de la buna funcționare a organelor, până la crearea de noi celule care să le înlocuiască pe cele vechi și îmbătrânite – se face cu ajutorul proteinei. Aceasta este, dacă e să facem o comparație, ca o cărămidă fără de care corpul nostru n-ar putea construi sistemul complex și ultraperformant care este.

În natură găsim proteine în alcătuirea multor alte specii, dintre care cele mai importante sunt categoria animală, dar și cea vegetală. Așadar, nu doar dieta omnivoră – bazată pe toate grupele alimentare, de la carne la ouă, lactate și legume și fructe – reprezintă o sursă proteică bogată, ci și dieta vegetariană, dat fiind că există o listă generoasă de proteine de origine vegetală, de asemenea. Popularitatea multor atleți vegani, de exemplu, este un indicator al faptului că musculatura și performanța se pot construi și fără consum de carne, atâta vreme cât se acordă importanță unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Știați că doza zilnică recomandată pentru o persoană care nu face sport este aprox. 40 g pentru o femeie și aprox. 50 g pentru un bărbat?

Unt de arahide – 8 grame de proteină – 2 linguri

Ouă – 6 grame de proteină

Carne macră de vită – 25 grame – în 85 de grame la grătar

Carne albă de pasăre – 11 grame la o porție de 105 grame servită la grătar

Linte – 9 grame la 100 grame

Fasole – 9,7 grame la 100 grame

Iaurt natural – 10 grame la fiecare 100 grame

Năut – 8,5 grame la 100 grame

Edamame – 18,2 g la 100 grame

Quinoa – 4,5 grame la 100 grame

Cartof – 6 gr la unul mare

Drojdie inactivă – 9 grame la două linguriSemințe de dovleac- 8 grame la 30 grame

Articolul precedent