Rețete fără gluten

Reading Time: 2 minutes

Preparate gustoase și sănătoase pentru vegani, dar și pentru cei alergici la gluten.

Glutenul este o formă de proteine care se găsește în cereale precum grâul, orzul, spelta și secara. În general, oamenii tolerează bine glutenul. Însă există și persoane pentru care glutenul poate cauza probleme de sănătate. Este vorba despre afecțiuni precum boala celiacă, sensibilitatea la gluten, alergia la grâu, sindromul de colon iritabil și altele.

Paste fără gluten cu legume călite

O rețetă cu arome meditareneene și influențe asiatice, pentru cele mai rafinate gusturi.

Ingrediente:

250 g de paste fără gluten

4 linguri ulei de arahide

1 legătură de ceapă verde tocată mărunt

2 morcovi tăiați rondele subțiri

2 căței de usturoi zdrobiți

125 g mazăre fiartă

125 g ciuperci champignon tăiate în sferturi

3 frunze de varză chinezească tocate mărunt

2 linguri de sos de soia

½ linguriță de piper

Mod de preparare:

Pastele se fierb în apă clocotită cu puțină sare conform indicațiilor de pe pachet. Se încinge uleiul de arahide într-o tigaie tip wok și se adaugă ceapa verde și morcovii pe care le călim circa trei minute. Se adaugă apoi usturoiul, mazărea și ciupercile și se mai călesc circa două minute. Se adaugă și frunzele de varză chinezească și se mai lasă unul-două minute. Adaugă apoi în tigaie pastele în prealabil scurse de apă, sosul de soia și piperul. Se mențin la foc mic până se încălzesc bine și se servesc cu poftă!

Biscuiți de ovăz cu merișoare

Ingrediente:

175 g făină de ovăz

1 linguriță de praf de copt

1 linguriță de praf de scorțișoară

75 g unt

75 g zahăr pudră

50 g făină de ovăz pentru presărat

75 g merișoare deshidratate

5-6 linguri de lapte

1 ou bătut pentru glazură

Mod de preparare:

Într-un bol se amestecă cu mixerul făina, praful de copt și scorțișoara. Se adaugă untul tăiat bucăți (la temperatura camerei) și se amestecă până devine un aluat fărâmicios. Se adaugă apoi laptele și merișoarele și se mixează bine. Se întinde aluatul cu un făcăleț (pe o hârtie de copt pe care ai presărat făină de ovăz) și se decupează rondele de 1,5 cm (poți folosi gura unui pahar dacă n-ai forme speciale). Se pun biscuiții într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu albușul bătut, se mai poate presăra puțină făină de ovăz deasupra și se dau la cuptor, la 220 grade, circa 12-15 minute până devin aurii. Se lasă să se răcească și se servesc.

Știai că aproximativ 3,5% din populația globului suferă de boala celiacă? Însă doar 1% dintre persoanele afectate dezvoltă forme severe de intoleranță la gluten.

Nu este nevoie să renunți la cereale dacă organismul tău nu agreează glutenul. Există câteva soiuri de cereale și semințe care nu conțin gluten: porumbul, orezul, quinoa, amaranthul, ovăzul, inul, meiul, tapioca, hrișca. Totuși, este important să citiți cu atenție etichetele produselor când le cumpărați și să vă asigurați că nu conțin urme de gluten, uneori aceste produse pot fi contaminate.

Articolul precedent

Articolul următor