Drenajul limfatic

Reading Time: 2 minutes

Sistemul limfatic este o rețea complexă de vase și noduri limfatice care ajută la eliminarea excesului de fluide, toxine și deșeuri din țesuturi și la susținerea sistemului imunitar.

Masajul cu drenaj limfatic, cunoscut și sub denumirea de drenaj limfatic manual, implică manipularea delicată a unor zone specifice ale corpului pentru a ajuta limfa să se deplaseze într-o zonă cu vase limfatice care funcționează.

Drenajul limfatic este o tehnică de masaj care are ca scop stimularea sistemului limfatic pentru a îmbunătăți drenajul limfei. Este o formă blândă de masaj folosită pentru a ameliora umflarea dureroasă a brațelor și picioarelor cauzată de limfedem, care afectează adesea persoanele aflate după operația de cancer la sân.

Terapeutul folosește tehnici de masaj prin mișcări ușoare, ritmice și circulare, menite să stimuleze fluxul limfei și să faciliteze eliminarea deșeurilor din organism. Masajul este adesea efectuat cu mâinile, dar pot fi folosite și dispozitive specifice.

Beneficiile drenajului limfatic:

– Reducerea umflăturilor. Drenajul limfatic poate ajuta la reducerea umflăturilor și edemelor, deoarece stimulează eliminarea fluidelor acumulate în țesuturi.

– Îmbunătățirea sistemului imunitar. Stimularea sistemului limfatic poate susține sistemul imunitar prin eliminarea mai eficientă a toxinelor și a agenților patogeni.

– Relaxare și detoxifiere. Drenajul limfatic poate oferi o senzație de relaxare și contribuie la detoxifierea generală a corpului.

Indicații pentru drenajul limfatic: edeme inclusiv după intervenții chirurgicale, probleme circulatorii, stres și oboseală, artrita reumatoidă, fibromialgie, insuficiență venoasă cronică, lipedem. Drenajul limfatic nu este recomandat celor cu afecțiune cardiacă, insuficiență renală, cheaguri de sânge ori cu infecție. De aceea, trebuie întrebat medicul dacă este sau nu indicat drenajul limfatic. Poți să-ți activezi și singur sistemul limfatic cu ajutorul exercițiilor fizice, care ajută la mișcarea fluidelor în tot corpul. Chiar și o plimbare de 15 până la 20 de minute poate ajuta corpul să schimbe lichidul și să elimine deșeurile. O alergare scurtă în timp ce te concentrezi pe respirații profunde este, de asemenea, utilă. Înotul este o modalitate excelentă de a-ți pune lichidul limfatic în mișcare.

Articolul următor