Retina este stratul interior din ochi, sensibil la lumină, responsabil pentru transformarea luminii în semnale electrice pe care creierul le interpretează ca imagini. Există mai multe boli ale retinei care pot afecta vederea sau care pot duce la orbire.
Bolile retinei constituie o problemă de sănătate la nivel global, în contextul creșterii și îmbătrânirii populației în toată lumea. În România, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă afecțiuni oftalmologice. Dintre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi, în condițiile în care unele boli pot fi prevenite.
Facem o trecere în revistă a celor mai frecvente boli ale retinei:
– Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV): este o boală legată de înaintarea în vârstă și afectează macula, partea centrală a retinei. DMLV poate duce la pierderea vederii centrale. Degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară, este principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani.
– Retinopatia diabetică: persoanele cu diabet pot dezvolta această afecțiune, în care vasele de sânge din retină sunt deteriorate, ceea ce poate duce la pierderea vederii. Conform celui mai recent studiu, în România sunt peste 1,5 milioane de adulți diagnosticați cu diabet.
– Retinita pigmentară: este o boală genetică care implică deteriorarea treptată a celulelor cu pigment din retină. Conduce la pierderea vederii periferice și, în cele din urmă, la cecitate nocturnă și pierderea vederii centrale.
– Edem macular: este acumularea de lichid în zona centrală a retinei, cunoscută sub numele de macula. Poate fi asociat cu diverse afecțiuni oculare. Edemul macular diabetic este o consecință a retinopatiei diabetice, cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat.
– Membrana epiretiniană (epiretină): este o membrană subțire care se formează pe suprafața retinei și poate provoca distorsiuni ale vederii.
– Desprinderea de retină: este o urgență medicală în care retina se separă de stratul său suport, iar acest lucru poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratat rapid.
– Hemoragii retiniene: sângerările n retină pot apărea din cauza unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau diabetul și pot afecta vederea.
– Boala Stargardt: este o boală genetică care afectează macula și poate determina scăderea vederii centrale, de obicei, la vârste tinere. Persoanele cu diabet sau cele cu istoric familial de astfel de afecțiuni oculare au risc crescut de a dezvolta boli ale retinei. Este important să mergi regulat la controale medicale la oftalmolog, iar dacă observi ceva în neregulă legat de Vedere, mergi de urgență la medic. Diagnosticul și tratamentul precoce pot avea un impact semnificativ asupra gestionării acestor boli și pot face diferența între lumină și întuneric.