Ce este terapia de cuplu?

Reading Time: 2 minutes

Aceasta este o formă de psihoterapie care poate ajuta partenerii dintr-un cuplu să înțeleagă dinamica relației lor, să rezolve eventualele probleme și să îmbunătățească legătura dintre ei.

Cine poate beneficia de acest tip de terapie? Oricine își dorește relații de cuplu armonioase. Nu este nevoie ca tu și partenerul să ajungeți într- un punct critic al relației pentru a cere ajutorul un unui psihoterapeut. Acest tip de terapie se poate face chiar de la începutul relației, evitând astfel, momentele dureroase ale unor conflicte în relație care lasă urme adânci. De asemenea, terapia de cuplu poate ajuta un cuplu să ia decizia să se despartă, dacă nevoile din acea relație nu mai pot fi îndeplinite.

Cum decurge ședința de terapie?

Dacă ați ales de comun acord un psihoterapeut în care amândoi aveți încredere, în primă fază veți merge împreună și terapeutul vă va pune câteva întrebări de evaluare prin care va aduna cât mai multe informații despre cuplu. Ele pot fi de genul: „cum v-ați cunoscut, de cât timp sunteți împreună?”, „cum ați descrie relația voastră?”, „ce doriți să îmbunătățiți în dinamica relației?” etc.

Apoi urmează etapa de conștientizare care înseamnă înțelegerea nevoilor partenerilor. Aici este posibil să aveți nevoie de ședinte de terapie separat. Se vor discuta aspecte legate de cum se desfășoară certurile în relație, despre ce așteptări aveți de la partener, dar și unde credeți că greșiți în relație.

Cea de-a treia etapă este cea de „construcție”, sau de „restructurare”. În această etapă partenerii pun în aplicare tot ce au conștientizat și tot ce vor să repare pentru a face relația să funcționeze armonios, dacă aleg să rămână împreună, sau să aibă cu o relație de prietenie și respect, dacă au ales ca drumurile lor să se despartă.

Exerciții de încercat în cuplu

Priviți-vă unul pe celălalt. Așezați-vă unul în fața celuilalt, țineți-vă de mâini și uitați-vă unul în ochii celuilalt fără să vă vorbiți circa trei-cinci minute.

Conectați-vă respirația. Stați frunte în frunte și respirați profund împreună circa șapte respirații, încercând să vă sincronizați inspirul și expirul. Veți simți o stare de conexiune profundă.

Stați îmbrățișați. Luați-vă în brațe și rămâneți așa câteva minute.

Ascultare neîntreruptă. Timp de trei-cinci minute lasă-ți partenerul să vorbească. Nu-l întrerupe. Poți doar să-l atingi dacă are nevoie de încurajare. Apoi schimbați rolurile.