Ce se ascunde în spatele dependenței de social media?
În vremurile pe care le trăim dependența de social media și rețelele de socializare a devenit o problemă serioasă. Deși nu este încă recunoscut în mod oficial ca fiind o tulburare psiho-comportamentală, în ultimii ani comportamentele obsesiv compulsive asociate consumului excesiv de social media au devenit subiect de interes major pentru cercetători, aceștia descoperind un număr crescut de relații dăunătoare între social networking și sănătatea mintală.
Dependența de social media se poate încadra la categoria adicții benigne care, așa cum le clasifică cercetătorul Gabor Mate, chiar dacă nu ne afectează starea de sănătate și integritate fizică, poate duce la anumite prejudicii cum ar fi deteriorarea relațiilor socio-emoționale și umane cu cei dragi, copii, parteneri de cuplu, părinți.
Totodată, poate produce efecte negative și prioritizarea acordată rețelelor sociale în detrimentul altor activități benefice creierului și stării de bine, de exemplu lectura, drumețiile, yoga, meditația, întâlnirile cu prietenii, activități sportive, culturale etc. Mai grav e faptul că mulți părinți petrec ore în șir pe rețelele de socializare având repercusiuni grave asupra modelului parental transmis și al educației copiilor. Chiar și cuplurile pot fi afectate când unul dintre parteneri petrece mult timp pe social media.
În spatele dependenței de social media se ascunde nevoia de atenție, admirație, apreciere, validare, confirmare pe care nu le primim în lumea fizică, căutând cu obstinație să le obținem în lumea virtuală. Atunci când activitățile din mediul online interferează cu funcționarea noastră optimă zilnică de la locul de muncă sau de acasă, când ne găsim pierzând ore în fiecare zi încercând să postăm o imagine, să o edităm, să punem un status, să comentăm la postări, încercând să adunăm „like-uri” și „followers”, poate fi o problemă. Ca orice altă dependență și adicția de social media, de internet este o dependență prin care încercăm să evadăm din lumea fizică în cea virtuală.
Sorin Lucaci | Psiholog