Niciun antrenament fără încălzire

Reading Time: 2 minutes

Toată lumea vorbește despre antrenamente și mișcare, dar prea puțin se acordă importanță fazei pregătitoare efortului fizic, și anume încălzirea articulațiilor, ligamentelor și musculaturii.

Delia Robescu | Instructor Hatha Yoga

Aceasta are un rol esențial în buna funcționare a antrenamentului și dacă se sare peste această etapă, efectele pot fi deosebit de nocive. În plus, încălzirea ne pregătește mental pentru efortul fizic ce urmează, este un fel de pregătire psihică înainte de „luptă”.

Indiferent de ce parte a corpului vrem să antrenăm, trebuie să avem în vedere încălzirea întregului corp. Începem mereu dinspre partea superioară spre cea inferioară. Așadar, începem cu rotiri ale capului, umerilor, brațelor, articulațiilor mâinilor, apoi cu încălzirea coloanei (mișcări de rotire, aplecare în față, spate, lateral), apoi încălzim zona șoldurilor, genunchilor și gleznelor.

Astfel, creștem flexibilitatea articulațiilor și prevenim accidentarea. Apoi puțină mișcare de tip cardio (alergat, sărituri) va aduce mai mult oxigen în țesutul muscular, va trezi la viață întregul corp, va îmbunătăți circulația sanguină și va crește temperatura corpului, crescând flexibilitatea articulațiilor și elasticitatea mușchilor, reducând riscul contracturilor musculare.

Exercițiile de încălzire au și rolul de a corecta postura în timpul antrenamentelor – dar și în viața de zi cu zi –, cresc forța și mobilitatea, pregătesc musculatura pentru efort și chiar ajută la creșterea performanțelor sportive. Așa că nu sări peste încălzire! Și nu termina antrenamentul fără exercițiile de stretching care să te ajute să întinzi musculatura și să previi febra musculară (eliminând acidul lactic din țesuturi).

Articolul următor