Atopia este o predispoziție genetică la dezvoltarea unor afecțiuni alergice cum ar fi dermatita atopică (eczema), astmul și rinita alergică.
Persoanele care au atopie prezintă o sensibilitate crescută a sistemului imunitar față de alergenii comuni din mediu cum ar fi polenul, acarienii, blana animalelor, alimentele sau alți factori declanșatori. Această sensibilitate poate provoca reacții alergice exagerate atunci când există expunere la alergeni.
Simptomele atopiei pot include eczema (o erupție cutanată de culoare roșie care se inflamează și provoacă mâncărimi, cu localizare pe față, încheieturi, coate sau genunchi), astmul bronșic (o afectare a căilor respiratorii care se manifestă prin dificultăți de respirație, tuse și senzație de strângere în piept) sau rinită alergică (inflamația mucoasei nazale care provoacă strănut, nas înfundat, mâncărimi la nivelul nasului și ochilor).
Una dintre cele mai importante modalități de a gestiona atopia este evitarea alergenilor (a plantelor cu polen în timpul sezonului, folosirea substanțelor de curățenie hipoalergenice pentru a reduce nivelul de acarieni, evitarea contactului cu animale cu blană și gestionarea dietei, dacă există și alergii alimentare). La fel de importantă este menținerea pielii hidratate, folosirea unor creme hidratante fără parfum și evitarea scărpinatului pentru a preveni agravarea leziunilor.
În funcție de simptome și de severitatea lor, medicul poate prescrie creme cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației, iar pentru astm medicație bronhodilatatoare și corticosteroizi cu administrare prin inhalare. În cazul rinitei alergice, medicamentele antihistaminice pot ajuta la controlul simptomelor.
În cazul persoanelor cu alergii severe, terapia imunologică poate fi o opțiune. Aceasta implică expunerea controlată la alergeni, pentru a se construi treptat o toleranță la ei.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și reducerea stresului, pot contribui la reducerea simptomelor atopiei și la consolidarea sistemului imunitar.