4 Beneficii din scorțișoară

Reading Time: 2 minutes

Ne amintim cu drag de orezul cu lapte și scorțișoară din copilărie, însă acest condiment dulce reprezintă mai mult decât un răsfăț pentru papile.

Un organism încărcat de toxine – printr-o dietă săracă în nutrienți, prin fumat, consum excesiv de alcool și eliminări neregulate din colon (constipație) – va întâmpina mai multe episoade de îmbolnăvire pe an, în special la schimbarea de vreme cald-rece. Răcelile și virozele frecvente, precum și contactarea de viruși din seria HPV sau de paraziți denotă un răspuns imunitar slab în raport cu agenții patogeni din mediu.

Valoarea acestui ingredient depășește gustul în sine – cu aroma sa sofisticată ce înnobilează atâtea deserturi – pentru că raritatea lui l-a făcut atât de prețios în istorie, încât lumea din Orient folosea scorțișoara ca monedă de schimb. Astăzi, produsul este larg disponibil în supermaket și magazine alimentare, cu toate că peste 90% din varietățile de pe piață provin din specia de arbori Cassia (originari din China), în timp ce specia Ceylon (originară din Sri Lanka și India) este considerată mai pură și mai sănătoasă, fiind tranzacționată la un preț mult mai mare.

Consumat însă în cantități rezonabile – adică un strat presărat peste merele ori dovleacul din cuptor sau adăugat în compoziția prăjiturilor cozonacilor, de exemplu –, ingredientul nu mai prezintă risc de toxicitate, așa cum se constatase în studii făcute pe populația chineză, care folosea excesiv în preparate varietatea Cassia. Dimpotrivă, un praf de scorțișoară adăugat în mâncare sau băuturi calde aduce un plus de gust și câteva beneficii confirmate pentru sănătate:

– reglează tensiunea arterială. Efectul de “încălzire termică” pe care îl simțim după ce o consumăm indică activarea și fluidizarea circulației sangvine.

– ajută digestia. Are proprietăți prebiotice, adică reprezintă o sursă vegetală de fibre solubile care sunt folosite ca hrană de către coloniile de bacterii prezente în microbiom.

– are proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriane. Compusul numit cinamaldehidă (sau aldehidă cinamică) este sintetizat sub formă de ulei esențial și folosit cu success în medicina naturistă.

– scade glicemia. Studiile de specialitate pe pacienți predispuși la diabet de tipul 2 au constatat că scorțișoara mimează efectul insulinei și reglează cantitatea de glucoză din sânge.

Dacă vreți să vă bucurați de efectele sale pozitive, nu depășiți doza recomandată (o linguriță sub formă de pudră pe zi în mâncare) sau căutați suplimentele alimentar și administrați în doza indicată de medic sau de farmacist.

Articolul precedent

Articolul următor