Iată câteva sugestii delicioase, sănătoase și ușor digerabile pentru masa de Crăciun, special pregătită pentru a sărbători alături de cei dragi.
Piept de curcan cu sirop de arțar
Ingrediente: un piept de curcan dezosat (cca 1,4 kg); sare grunjoasă; 400 ml sirop de arțar; ulei de măsline extravirgin; piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Pieptul de curcan se pune într-un castron sau o cratiță mai mare astfel încât să rămână spațiu deasupra cărnii și în jurul ei. Adaugă o mână de sare pe deasupra. Se toarnă siropul de arțar pe deasupra și se completează cu apă până când carnea este acoperită. Se pune folie alimentară de deasupra și se dă la frigider până a doua zi. Se scoate carnea din frigider cu aproximativ o oră înainte de a fi gătit. Se aruncă zeama. Se încinge cuptorul la 220 grade Celsius. Se pune pieptul de curcan pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se șterge de zeamă, se unge cu ulei de măsline și se presară sare și piper pe deasupra.
Se bagă tava la cuptor pentru 15 minute, apoi se micșorează temperatura la 190 grade Celsius și se mai lasă cel puțin o oră la copt. Se poate servi cu garnitură, se poate felia și folosi pentru sandvișuri delicioase a doua zi după Crăciun.
Piure de conopida
Ingrediente: 1 căpățână de conopidă; 2-3 căței de usturoi; 2 linguri de unt; 1 cutie de cremă de brânză; rozmarin sau cimbru proaspăt; sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Conopida se spală și se taie cubulețe, apoi se pune la fiert cu apă și sare. După ce a fiert (circa 10-15 minute), se adaugă în blender cu restul ingredientelor sau se pasează cu telul dacă vrei ca piureul să aibă o textură nu foarte fină. Se poate orna cu rozmarin sau cimbru proaspăt și se servește alături de friptura de curcan.
Salată de sfeclă cu avocado
Ingrediente:
500 g sfeclă coaptă sau fiartă; 1 avocado curățat, tăiat cubulețe sau felii; 3-4 fire de ceapă verde, tocate mărunt; 2 linguri muștar Dijon; 3 linguri oțet de mere; 2/3 cană de ulei de măsline; sare grunjoasă; piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Se amestecă bine muștarul, oțetul, uleiul, sarea și piperul. Se adaugă sfecla rasă. Se pune deasupra avocado și se ornează cu ceapă verde tocată.
Mere coapte de poveste
Ingrediente:
6 mere; 1/2 cană de stafide; un praf de sare; 1 linguriță de scorțișoară măcinată; 1 cană de nuci tocate; 3 linguri de sirop de arțar.
Mod de preparare:
Se amestecă nucile cu stafidele, scorțișoara și siropul de arțar într un bol mai micuț. Merele se scobesc de miez și se așază pe o tavă sau un vas termorezistent. Se umplu merele cu amestecul din bol și se dă tava la cuptor până ce merele se înmoaie (circa 35-40 minute). Se servesc atât fierbinți, cât și calde sau la temperatura camerei.